Turkse asielzoeker moet vanaf 1 mei verplicht inburgeren

Turken die na 1 mei in Nederland asiel aanvragen, moeten verplicht gaan inburgeren. Pas als zij hun inburgeringsexamen met succes hebben afgelegd, kunnen zij een permanente verblijfsvergunning krijgen.

Laurens Kok
Mensen maken een inburgeringsexamen op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Beeld ANP
Mensen maken een inburgeringsexamen op een toetslocatie van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).Beeld ANP

Met dit besluit komt minister Wouter Koolmees (Integratie) tegemoet aan het verzoek van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Zij drongen er al langer bij de minister op aan om Turkse asielzoekers dezelfde plichten op te leggen als andere vluchtelingen die in Nederland een asielstatus aanvragen. Op die manier krijgen zij eerder de kans − zij het onder dwang − om een goede start te maken in ons land, is de gedachte.

Het besluit heeft alleen betrekking op ‘nieuwe’ Turkse asielzoekers, die zich na 30 april melden. Turkse vluchtelingen die voor 1 mei al ‘binnen’ zijn, mogen vrijwillig een inburgeringstraject volgen, maar kunnen daartoe niet worden gedwongen.

Nieuw inburgeringsstelsel

Onlangs maakte het kabinet bekend dat de invoering van het nieuwe inburgeringsstelsel opnieuw vertraging oploopt. De invoeringsdatum is nu gepland op 1 juli 2021. Vanaf dat moment wordt het mogelijk om álle Turkse nieuwkomers, dus ook niet-vluchtelingen, tot inburgering te verplichten.

Turken zijn nu nog uitgezonderd van de inburgeringsplicht vanwege een associatieverdrag dat een van de voorlopers van de Europese Unie ooit sloot met Turkije. Op grond daarvan kunnen zij, net als EU-ingezetenen, niet worden gedwongen inburgeringsexamen te doen. In het nieuwe inburgeringsstelsel is een manier gevonden om die bepaling te omzeilen.

Verheugd

VVD-Kamerlid Bente Becker is verheugd over het besluit. Zij noemde het eerder ‘slap’ dat Koolmees aanvankelijk Turkse asielzoekers tot en met 2021 de keuze wilde laten om al dan niet in te burgeren. “Goed dat het kabinet naar aanleiding van de oproep van de VVD niet wacht tot de zomer van 2021, maar gewoon nu al Turkse asielzoekers gaat verplichten in te burgeren. Nederlands leren, werken en vrije waarden omarmen is geen keuze maar de enige optie.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden