Nieuws

Turkije zet deur open voor toetreding van Finland tot de Navo

De Turkse president Erdogan heeft tijdens een persconferentie met zijn Finse collega Sauli Niinistö bekendgemaakt dat het Turkse parlement zich mag buigen over de Finse toetreding tot de Navo.

Het Parool
De Finse president Niinistö  (rechts) en de Turkse president Erdogan gaven vrijdag een persconferentie. Beeld ANP / EPA
De Finse president Niinistö (rechts) en de Turkse president Erdogan gaven vrijdag een persconferentie.Beeld ANP / EPA

“De Navo zal sterker worden met het lidmaatschap van Finland,” verklaarde Erdogan. Hij zei ook dat Turkije belang hecht aan de sterke steun van Finland voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Niinistö verwelkomde het besluit en benadrukte het belang van het Navo-lidmaatschap voor zijn land.

Finland en Zweden besloten in 2022 vanwege de oorlog in Oekraïne tegelijkertijd lid te worden van de Navo. Ankara vindt dat Zweden in tegenstelling tot Finland nog steeds niet voldoende actie onderneemt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die als terroristisch worden beschouwd. De gesprekken met Zweden gaan door, aldus Erdogan.

Er is nog geen datum voor de stemming in het Turkse parlement. Erdogan zegt te hopen dat die kan plaatsvinden voor de verkiezingen in mei. Ook Hongarije moet nog groen licht geven voor de toetreding van Finland, wat naar verwachting op 27 maart zal gebeuren. Andere Navo-landen hebben dat al gedaan. Nieuwe leden moeten worden goedgekeurd door alle lidstaten.

Finland en Zweden hielden lang vol dat ze per se samen tot de westerse militaire alliantie wilden toetreden. Toen de afgelopen maanden duidelijk werd dat Stockholm Ankara niet op korte termijn zou kunnen vermurwen lieten de twee elkaar schoorvoetend los. Navo-bronnen zeiden al langer dat het ondenkbaar was dat Finland de kans om eerder lid te worden zou laten schieten om op Zweden te wachten. Finland is met zijn lange grens met Rusland veruit de kwetsbaarste van de twee aspirant-lidstaten.

Snelheid

Navo-chef Jens Stoltenberg ‘verwelkomt het Turkse besluit om verder te gaan met de ratificatie van Finlands Navo-lidmaatschap. Niet of Finland en Zweden op precies hetzelfde moment toetreden is het belangrijkst, maar dat ze snel volwaardig lid zijn,’ zegt hij.

Stoltenberg hoopt dat het Turkse parlement het nu ‘zo snel mogelijk’ afhandelt. De secretaris-generaal memoreert nog maar eens dat alle dertig Navo-landen, ook Turkije dus, eerder zijn overeengekomen dat zowel Finland als Zweden zo snel mogelijk lid moet worden.

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zei dat zij voorbereid waren op de keuze van Turkije om alleen Finland voorlopig groen licht te geven. Volgens de minister is het toetreden van Zweden tot de NAVO nog altijd een vraag van ‘wanneer’ en niet van ‘of.’

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden