Nieuws

Turkije ontbiedt Nederlandse ambassadeur om protest met koran in Den Haag

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een recent protest met de koran in Den Haag. Het gaat om een reactie op Pegidavoorman Edwin Wagensveld. Hij verscheurde zondag een koran voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw.

ANP
De Koranverbranding in Zweden. Beeld ANP/EPA
De Koranverbranding in Zweden.Beeld ANP/EPA

‘We veroordelen en protesteren tegen deze gruwelijke en verachtelijke daad,’ meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De autoriteiten eisen dat Nederland dergelijke ‘provocerende acties’ niet toestaat.

Ook wordt verwezen naar de koranverbranding van vorige week in Zweden, uitgevoerd door een rechts-extremist. Het ministerie stelt dat de ‘heilige waarden’ van Turkije worden beledigd en dat er sprake is van een haatmisdrijf. “Dit maakt duidelijk dat islamofobie, discriminatie en vreemdelingenhaat geen grenzen kennen in Europa.”

Wagensveld noemt de Turkse reactie ‘typisch’. “Turkije bemoeit zich constant met zaken die in Europese landen gebeuren en Turkije niets aangaan, maar als het andersom gebeurt, is dat opeens ongepast.” De voorman van de anti-islamgroepering is niet te spreken over het feit dat de ambassadeur naar het Turkse ministerie gaat. “We laten zo de Turkse bemoeienis toe. Wij doen er helemaal niets aan en laten het maar gebeuren.” Wagensveld zegt dat de ambassadeur een vaste parkeerplaats kan krijgen bij het ministerie, ‘want dit gaat vaker gebeuren’.

Wagensveld was zondag alleen toen hij de koran verscheurde. Hij werd niet opgepakt, omdat hij het boek niet verbrandde, wat hij eigenlijk wilde. Maar dat mocht niet van de aanwezige agenten. Bij andere acties en demonstraties is hij meerdere malen opgepakt.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden