Nieuws

Trimbos: relatie tussen alcohol en kanker onbekend bij veel Nederlanders

Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut uit nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie. Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.

Het Parool
Volgens het Trimbos-instituut zou onder meer ‘het verplicht vermelden van gezondheidswaarschuwingen over alcohol en kanker op etiketten van alcoholhoudende dranken’ kunnen helpen. Beeld ANP XTRA
Volgens het Trimbos-instituut zou onder meer ‘het verplicht vermelden van gezondheidswaarschuwingen over alcohol en kanker op etiketten van alcoholhoudende dranken’ kunnen helpen.Beeld ANP XTRA

Volgens het kennisinstituut valt er nog veel winst te behalen in vergroting van de kennis op dit gebied. “Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het verplicht vermelden van gezondheidswaarschuwingen over alcohol en kanker (‘Alcohol vergroot het risico op darmkanker’) op etiketten van alcoholhoudende dranken, aangezien dit het bewustzijn en de intentie om minder alcohol te drinken kan vergroten, ook bij overmatige en zware drinkers.”

Miskraam

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 52 procent van de ondervraagden weet dat alcoholgebruik de kans op een miskraam, huilbaby en leer- en gedragsproblemen bij het kind kan verhogen. “Meer voorlichting over de risico’s van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is nodig, met name bij volwassenen met een kinderwens of die in verwachting zijn.”

Volgens het instituut kunnen zorgprofessionals een belangrijke rol spelen ‘in het signaleren en bespreekbaar maken van alcoholgebruik rondom de zwangerschap, waarbij zij de nulnorm van de Gezondheidsraad als hulpmiddel kunnen gebruiken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden