Nieuws

Tramschutter Gökmen T. vervolgd voor poging tot moord op gevangenismedewerker

Tramschutter Gökmen T. (40) wordt vervolgd voor zijn misdragingen in de gevangenis. Het Openbaar Ministerie meldt dat het de Utrechter vervolgt voor poging tot moord, poging tot zware mishandeling en vernieling.

Pim Pauwels
Rechtbanktekening van Gökmen T.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP Graphics
Rechtbanktekening van Gökmen T.Beeld Hollandse Hoogte / ANP Graphics

De tot levenslang veroordeelde T. stak in februari in op een bewaarder van gevangenis De Schie in Rotterdam. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan zijn gezicht en nek. De Utrechter gebruikte een steekwapen dat hij zelf in zijn cel had gefabriceerd.

Het OM vervolgt T. ook voor een recenter incident: in oktober gooide hij een pan hete vloeistof naar een gevangenismedewerker. Net daarvoor had hij in de recreatieruimte van de gevangenis allerlei spullen vernield. De medewerker die hem opdroeg te kalmeren moest het destijds ontgelden. Hij raakte lichtgewond.

Levenslang

T. zit op dit moment een levenslange gevangenisstraf uit voor de aanslag in en rond een tram in Utrecht, op 18 maart 2019. Hierbij kwamen vier mensen om het leven. Meerdere personen raakten gewond, waarvan twee ernstig. Hiervoor komt hij naar verwachting in de eerste helft van 2022 voor de rechter.

Het OM vindt het ‘van groot belang’ hem ondanks de opgelegde levenslange celstraf te vervolgen voor zijn misdragingen in de gevangenis. ‘Dat is in de eerste plaats belangrijk voor de slachtoffers van beide incidenten, maar is ook een signaal richting de maatschappij dat dergelijk gedrag niet geaccepteerd wordt.’

Het OM wijst erop dat iedereen met een levenslange gevangenisstraf na 25 jaar in aanmerking komt voor gratie. ‘Strafrechtelijke vervolging en eventuele vonnissen die daaruit voortvloeien worden bij een gratieverzoek meegenomen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden