Tot 20 jaar cel geëist tegen terreurverdachten die bloedbad wilden aanrichten

Tegen zes Arnhemse verdachten die een grote aanslag wilden plegen, heeft het Openbaar Ministerie vrijdag celstraffen geëist die oplopen tot 20 jaar. De zaak is een van de grootste terreurprocessen van de afgelopen jaren.

Cyril Rosman
De verdachten oefenen met de door politie-infiltranten uitgedeelde wapens in een vakantiehuisje in Weert. Beeld OM
De verdachten oefenen met de door politie-infiltranten uitgedeelde wapens in een vakantiehuisje in Weert.Beeld OM

Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van de mannen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. “Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen,” aldus justitie.

Littekens

Het OM concludeert bij de meeste verdachten dat moord met terroristisch oogmerk bewezen is, net als het trainen voor een terroristisch misdrijf en lidmaatschap bij een terroristische organisatie. Tegen hoofdverdachte Hardi N., die al eens eerder is veroordeeld, is 18 jaar celstraf geëist. N. heeft volgens justitie iedereen om de tuin geleid door te laten lijken dat hij zijn leven weer op orde had.

De officier van justitie formuleerde vrijdagmiddag de strafeisen aan het slot van een 5,5 uur durend requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hij benadrukt dat Nederland aan een ramp is ontkomen. “Bij de aanslag in Parijs vielen 131 doden. De verhalen hierachter zijn het gruwelijkst. Zoals de jonge ouders die voor het eerst weer naar een concert gingen. Of van de vrouw wiens man net te dicht bij de zelfmoordenaar had gestaan, waardoor er geen lichaam meer was om te begraven. Het zijn littekens die nooit zullen verdwijnen. Hoe was Nederland geraakt als dit niet was voorkomen? Ons land is nooit eerder zo dicht bij zo'n grote aanslag geweest.”

Gay Pride doelwit

Tijdens de zittingsdagen van het proces, de afgelopen anderhalve week, bleek dat de Gay Pride werd overwogen als doelwit. De groep kon echter niet op tijd aan wapens komen. “Een aanslag zoals Nederland die nog nooit heeft gezien, geïnspireerd op wat er is gebeurd in Parijs,” stelde officier van justitie Ferry van Veghel vrijdagochtend in de rechtbank Rotterdam.

Want nadat de Gay Pride als mogelijk doelwit is afgevallen, zoekt hoofdverdachte Hardi N. op 23 september 2018, vlak voordat ze denken wapens te krijgen, op internet naar ‘festivals in de lhbt-sfeer’. Van Veghel: “Ik denk niet dat hij dat deed omdat hij twijfelde aan zijn geaardheid.” Maar wel om festivals te vinden om toe te slaan.

Bomvest

Hun wapenwens kwam de verdachten uiteindelijk duur te staan. Zowel de tussenpersoon als de wapenleverancier bleken undercoveragenten te zijn. Vlak nadat vier van de zes verdachten in een bungalow op een vakantiepark in Weert de wapens (geweren en een bomvest) hadden gekregen en ermee hadden getraind, werden ze door een arrestatieteam overmeesterd. De wapens waren sowieso niet bruikbaar, de politie had ze onklaar gemaakt.

Op beelden is te zien dat de verdachten blij zijn als ze de wapens krijgen. Morat M. klapt blij. Daarna lopen de verdachten ermee door het huisje, alsof ze militairen zijn, bomvest om. Ze bespreken ook hun plannen: eerst schieten ‘als crazy’. Daarna, als de politie komt, de bomvesten laten ontploffen. Of er kan een persoon achter blijven en pas toeslaan als de politie komt.

‘Wilden naar paradijs’

Volgens het Openbaar Ministerie gingen de verdachten ervan uit dat ze zelf ook zouden sterven bij de aanslag. In afgeluisterde gesprekken met familie is te horen hoe ze spreken over een naderende dood. Zo zei Morat M: “We moeten ons klaarstomen voor de dood.” Nabil B.: “Als ik in augustus nog leef, insjallah, dan spreken we af.” Een ander sprak over het paradijs. En hoofdverdachte Hardi zegt tegen de politie-infiltrant: We don't wanna surrender alive.” ‘Huiveringwekkende taal,’ stelt het OM. “Wat als Hardi niet in beeld was gekomen? Als er geen infiltrant was geweest? Wat als deze terroristische organisatie, niet in het vizier was gekomen? Dan was het een bloedbad geworden.”

Het OM liet ook veel communicatie zien tussen Hardi N. en de infiltrant. Op een van de ontmoetingen zegt Hardi dat ze ook vijf gewone pistolen willen. “Want we willen ons niet leven laten oppakken.” Ook wil hij een autobom. “A big one, with remote control.”

‘Gezin beschermen’

De verdachten ontkennen een aanslag te hebben willen plegen. Een stelt mee te zijn gegaan naar het vakantiehuisje omdat hij een wapen wilde om zijn gezin te beschermen, een ander wilde de contactpersonen gebruiken om naar Syrië te reizen. Hoofdverdachte Hardi N., die de groep Arnhemse vrienden bij elkaar bracht en het contact legde met de infiltranten, stelt dat hij is uitgelokt. Niet door de politie-infiltranten, maar door geheim agenten van inlichtingendienst AIVD. Dat die dienst al jaren een undercoveractie had lopen op Hardi lijkt waarschijnlijk, de Arnhemmer is een al eerder veroordeelde jihadist. Hardi zag de mannen waarmee hij online contact had als vertrouwelingen, nu noemt hij ze ‘wolven’ die hem ophitsten en in de val lokten.

In de eerste drie dagen van het proces zijn de verdachten gehoord door de rechtbank. Vandaag is het OM aan de beurt om uiteen te zetten waarom de verdachten schuldig zouden zijn. Aan het eind daarvan zal justitie de strafeisen formuleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden