Topman Smith: Groei van KLM blijft doorgaan

Air France-KLM gaat niet verder ingrijpen bij KLM. "We zullen beide maatschappijen laten groeien, maar er valt nog niet te zeggen hoe de verdeling zal vallen. Maar de groei van KLM en Air France zal op een gebalanceerde manier blijven voortgaan."

Herman Stil
Ben Smith Beeld epa
Ben SmithBeeld epa

Dat zei topman Benjamin Smith woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij wil daarmee geruchten wegnemen dat KLM wordt uitgekleed ten behoeve van Air France, waar kostbare arbeidsafspraken zijn gemaakt.

Er zijn volgens topman Benjamin Smith geen plannen om het aanbod bij KLM te veranderen. "Air France en KLM zullen allebei kwaliteitsmaatschappijen blijven. Er is al heel veel samenwerking tussen de twee maatschappijen, maar op het gebied van allianties kunnen we meer doen. De groep is volledige toegewijd aan KLM en Schiphol. Volledig. Iedereen in de groep weet hoe waardevol Schiphol is. "

"We zullen gezamenlijk kijken naar bestemmingen en vliegtuigen, maar gaan ook nauwer kijken naar verdere samenwerking op digitaal gebied en bij personeelszaken kijken we hoe we gemakkelijker talent tussen Nederland en Frankrijk uitwisselen. Er zijn geen plannen om arbeidsplaatsen uit Nederland naar Frankrijk te halen, Wat in Amstelveen gebeurt, blijft ook in Nederland. En we kijken gezamenlijk naar de verder uitbouw van Transavia."

Verzet
Volgens Smith had de lange machtsstrijd niets te maken met de positie van Elbers en het verzet tegen de benoeming van Smith als KLM-commissaris. "Het heeft tijd gekost om een goede structuur voor de leiding van Air France KLM uit te denken. Dit gaat uitstekend werken. We wilden zeker weten dat alle betrokkenen het met deze opzet eens waren."

"Pieter Elbers heeft geweldige resultaten behaald," aldus Smith. "We hebben een goede discussie in de groep gehad over zijn aanblijven en ik ben erg tevreden dat hij hier naast me zit. De steun die hij in Nederland kreeg is indrukwekkend. Dat gebeurt niet veel ceo's in de luchtvaart, zeker niet van personeel.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Smith vindt zijn toetreden tot de raad van commissarissen van KLM 'volstrekt normaal'. "Het is normaal voor een groepsmaatschappij dat de topman in het bestuur van de dochtermaatschappijen zit, zo is het bij Air France ook. We zijn daarover volledig in overeenstemming en transparant. Ik heb niet, zoals voorheen, een directiezetel meer bij Air France en dat is ook niet de bedoeling met het commissariaat bij KLM."

Smith houdt daarbij de rangen gesloten, en weigert vooralsnog interviews te geven. "Alle interesse in de groep van buitenaf verstoort de ingrepen in de groep. We willen stappen maken zonder extra druk van buitenaf. We communiceren als er mededelingen zijn te doen, op een manier waarop beursgenoteerde bedrijven communiceren."

Lees ook: Pieter Elbers blijft, maar KLM levert in

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden