Nieuws

‘Topambtenaren verzwegen memo toeslagenaffaire’

De twee hoogste ambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën wisten in 2019 al van een geheimgehouden memo over de Toeslagenaffaire.

Anna Herter
Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van de Belastingdienst. Beeld ANP
Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal van de Belastingdienst.Beeld ANP

Het tweetal ontkende dit later onder ede tijdens verhoren voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK). Dat melden RTL Nieuws en Trouw, die een crisisbespreking op het ministerie op 4 juni 2019 reconstrueerden.

Bij het overleg zou de uit 2017 daterende memo ter sprake zijn gekomen. Zowel voormalig baas van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek als hoogste ambtenaar van het ministerie Manon Leijten waren daarbij aanwezig.

In de zogenoemde memo-Palmen, die destijds werd opgesteld door een interne jurist, werd al geconcludeerd dat toeslagen onrechtmatig waren stopgezet en dat een groep van driehonderd ouders zou moeten worden gecompenseerd. Dit gebeurde vervolgens niet, en de memo kwam pas in 2020 weer boven tafel na vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Geen reden tot twijfel

Uijlenbroek verklaarde tijdens zijn verhoor voor de POK dat hij de memo ‘op geen enkele manier’ kende. Ook Leijten zou zich de memo niet hebben herinnerd. Het ministerie van Financiën laat in een reactie aan RTL Nieuws en Trouw weten ‘geen enkele reden’ te hebben om aan deze verklaringen te twijfelen.

De reconstructie komt een dag nadat een vernietigende interne notitie van Omtzigt naar buiten was gelekt over zijn eigen partij. In het 76 pagina’s tellende document verwijt Omtzigt het CDA onder meer hem te hebben tegengewerkt, toen hij een gooi naar het lijsttrekkerschap deed, en hem klem te hebben gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden