Topambtenaar ministerie van Justitie weg om WODC-lek

De tweede man van het ministerie van Justitie en Veiligheid stapt op. Topambtenaar Ronald Barendse was in opspraak geraakt omdat hij zich zou hebben bemoeid met het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het lekken van stukken over de zogenoemde WODC-affaire.

Het Parool
Het ministerie van Justitie ligt al langer onder vuur. Topambtenaren probeerden onderzoeken van het WODC te beïnvloeden. En de klokkenluider die dat meldde werd vervolgd. Beeld ANP
Het ministerie van Justitie ligt al langer onder vuur. Topambtenaren probeerden onderzoeken van het WODC te beïnvloeden. En de klokkenluider die dat meldde werd vervolgd.Beeld ANP

Barendse doorkruiste het onderzoek van het OM door zelf op zoek te gaan naar het lek en daarover medewerkers te ondervragen, berichtte televisieprogramma Nieuwsuur donderdag. Als dat klopt, is dat onacceptabel, reageerde minister Ferd Grapperhaus meteen. Hij hamerde er juist steeds op dat het ministerie de zaak aan het OM moet overlaten. Te meer nu de Kamer de zaak met argusogen volgt en zich afvraagt of het ministerie niet probeert af te rekenen met klokkenluiders.

Barendse erkent dat hij inderdaad ‘gesprekken heeft gevoerd over integriteit lopende het OM-onderzoek naar het lekken in de organisatie’. Nu daarover ‘discussie is ontstaan’ wil hij het onderzoek ‘op geen enkele manier belasten’ en neemt hij ontslag.

Grapperhaus respecteert ‘dat zeer ingrijpende besluit’. Voor secretaris-generaal Siebe Riedstra staan Barendses ‘goede bedoelingen buiten kijf’, maar ook hij ‘kan niet anders dan zijn beslissing respecteren’. Riedstra noemt het vertrek van zijn tweede man verschrikkelijk voor het departement, onder meer omdat hij ‘een belangrijke steunpilaar’ was bij alle veranderingen die op het ministerie plaatsvinden.

Ambtenaren speelden ruim anderhalf jaar geleden vertrouwelijke documenten en correspondentie over het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) door naar Nieuwsuur. Daaruit bleek dat het ministerie probeerde invloed uit te oefenen op dat onderzoeksinstituut van het departement, terwijl dat onafhankelijk zijn werk moet doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden