‘Top politie kijkt weg bij wangedrag en intimidatie’

Een adviseur van de politie heeft zijn ontslag ingediend, omdat de misstanden die hij bij de korpsleiding aan de kaak heeft geprobeerd te stellen consequent zijn genegeerd. Dat schrijft NRC Handelsblad, die zijn ontslagbrief in handen kreeg.

Het Parool
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Volgens politiecoach Carel Boers is het leiderschap binnen de politie ‘moreel en ethisch ontspoord’. Agenten voelen zich onveilig op het bureau. Volgens Boers is er sprake van seksuele intimidatie, aanrandingen, discriminatie en valsheid in geschrifte. De top zou niets met de klachten doen.

“Ik zie aan de top heel lelijk gedrag dat niet past binnen de rechtsstaat. Er gebeurt niets tegen homohaat, moslimfobie en intimidatie van vrouwen,” zo zegt Boers tegen de krant.

De ontslagbrief is gericht aan korpschef Erik Akerboom en minister Grapperhaus van Justitie. Akerboom zegt in een reactie dat de politietop ‘van goede wil is om dingen aan te pakken en te veranderen’. Er zijn de afgelopen jaren met succes ‘veranderingen ingezet’. Volgens hem blijkt uit eigen onderzoek dat ‘het vertrouwen in de politie stijgt’. “Als politiemensen over de schreef gaan worden ze ter verantwoording geroepen.”

Afdekcultuur

Volgens klokkenluider Boers doen de incidenten zich echter op tal van plekken voor: in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Limburg, het politiedienstencentrum, de politieacademie en de landelijke eenheid. „Er heerst in de top een afdekcultuur. “Iedereen die diverser, wijzer en intelligenter is dan de zittende top wordt systematisch beschadigd.”

Hij roept Akerboom in zijn brief op ‘versneld nieuwe, jonge en diverse’ leiders aan te stellen in de top van de politieorganisatie. “Waarom blijft u bevriende blanke 55-plussers aan de top benoemen terwijl er zoveel leiders met een andere culturele achtergrond en vrouwelijk talent in de veertigers-generatie binnen en buiten de organisatie beschikbaar zijn?” Dat zou volgens de opgestapte politiecoach ‘van hele grote betekenis zijn voor de medewerkers, de maatschappij en de rechtsstaat’.

Korpschef Nationale Politie Akerboom: ‘geschrokken van verwijten’

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie trekt zich de kritiek op het werkklimaat binnen het korps aan. In een blog aan de leden van het politiekorps reageert hij zaterdag op het NRC-artikel.

“Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie,”schrijft Akerboom in zijn blog.

“Voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag is binnen de politie geen plaats. Collega’s die daar het slachtoffer van worden en dat (durven te) melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop,” schrijft de korpschef. “Er mag dus geen beeld ontstaan van politiemensen waar discriminatie en uitsluiting gemeengoed zouden zijn, of dat overal sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet zo en tegen dat beeld verzet ik me”.

Maar Akerboom erkent dat er wel iets mis is: “Binnen het korps is helaas nog niet overal sprake van de veilige en inclusieve werkcultuur die nodig is. Maar er is ook al veel gedaan. Bij de instroom van nieuwe collega’s wordt vol ingezet op diversiteit. Qua achtergrond, opleiding en cultuur.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden