Nieuws

Tom Egbers voorlopig niet op televisie te zien

Presentator Tom Egbers is voorlopig niet op televisie te zien. Dat heeft een woordvoerder van de NOS desgevraagd laten weten aan het ANP.

ANP
Tom Egbers. Beeld ANP Kippa
Tom Egbers.Beeld ANP Kippa

Afgelopen weekend liet Egbers weten dat hij niet bij Studio Sport zou verschijnen om zo rust te bieden aan de redactie en het programma vanwege de ontstane commotie na een artikel in de Volkskrant.

De presentator raakte vrijdagavond in opspraak vanwege een artikel over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport. Egbers zou een vrouwelijke collega, met wie hij een affaire had gehad, een tijdlang hebben geïntimideerd en gepest.

Verdere informatie over de situatie van Egbers (65) kan de NOS niet geven. “De laatste status is dat Tom Egbers zaterdag besloten heeft om niet te presenteren om daarmee rust te bieden aan de redactie en het programma,” meldt een woordvoerder maandag. Of er al een gesprek met hem is geweest, kon de zegsman niet bevestigen. Ook is onduidelijk hoe het momenteel met hem gaat.

De hoofdredactie van NOS Sport trad na publicatie van het stuk terug. De hoofdredactie maakte eerder bekend gefaseerd terug te treden, maar dat werd versneld na nog meer berichten over grensoverschrijdend gedrag dat niet werd aangepakt.

Woensdag kondigde de NOS aan dat er ook een onderzoek bij NOS Nieuws en NOS Evenementen volgt. Een uitgelekte brief van een medewerker, in handen van GeenStijl, zou volgens de woordvoerder van de NOS ‘een element’ zijn geweest in het uitbreiden van het onderzoek. In de brief schrijft de vrouw dat ze zelf last heeft gehad van ‘grensoverschrijdend en intimiderend gedrag’ bij de NOS.

Bestuur Mores beraadt zich, continuïteit meldpunt niet in gevaar

Het bestuur van Mores, het meldpunt voor wangedrag in de creatieve en culturele sector, beraadt zich op zijn eigen toekomst. Dat heeft bestuurslid Amber de Vente woensdag laten weten. De verklaring komt nadat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) aan regeringscommissaris Mariëtte Hamer had gevraagd om een advies over het meldpunt. Het bestuur beklemtoont dat de uitkomst van het beraad geen gevolgen zal hebben voor de werkzaamheden of de continuïteit van het meldpunt.

Voormalig voorzitter Janke Dekker legde haar taken in het weekend neer omdat haar man Tom Egbers werd genoemd in een Volkskrant-artikel over vermeend wangedrag bij NOS Sport. ‘Het bestuur van Mores realiseert zich dat het ondanks het vertrek van Janke Dekker onder een vergrootglas ligt en dat de schijn kan ontstaan dat Mores niet meer het veilige meldpunt is waar professionals in de culturele sector terecht kunnen die te maken hebben met grensoverschrijdend gedag,’ aldus Mores. ‘Het meldpunt is voor veel mensen erg belangrijk en het bestuur wil dat op geen enkele manier in de weg staan. Daarom vindt het bestuur dat het zich nu moet beraden op haar eigen rol en toekomst.’

Het bestuur van Mores gaat de komende periode met belangrijke partijen in de eigen achterban in gesprek over de bestuurlijke toekomst van het meldpunt. Bestuursleden bij Mores zijn afkomstig uit de creatieve en culturele sector, werken voornamelijk onbezoldigd en hebben als voornaamste taak voorlichting te geven over het meldpunt en zorg te dragen voor de financiering van het meldpunt. Klagers die zich bij Mores melden, worden direct gekoppeld aan een externe vertrouwenspersoon. De bestuursleden van Mores spelen in dit proces geen rol, beklemtoont De Vente.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden