Nieuws

Toiletalliantie wil norm openbare wc’s in wet vastleggen: ‘Angst houdt nu mensen thuis’

Er moeten meer openbare toiletten komen in Nederland. Dat schrijft de Toiletalliantie, een verzameling van ruim twintig organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in Nederland, in een brief aan de formerende partijen.

Het Parool/ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Toiletalliantie doet drie verzoeken in de brief. De toiletnorm, om de 500 meter een wc in drukke voetgangersgebieden en stads- en dorpscentra, moet in de wet worden opgenomen en gemeenten moeten verplicht worden daaraan te voldoen.

Gemeenten moeten voldoende geld krijgen om zelfreinigende, rolstoeltoegankelijke openbare toiletten te bouwen. En alle regionale treinen moeten verplicht binnen drie jaar een toilet hebben.

Volgens de alliantie hebben te veel mensen er last van als er niet genoeg openbare wc’s zijn. ‘Sommige mensen blijven thuis uit angst op pad geen toilet te vinden.’

Tekort in Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn er nog altijd te weinig openbare wc’s, bijvoorbeeld in de stadsparken. Met name vrouwen zijn de dupe van het tekort, omdat ze niet bij urinoirs terechtkunnen.

Het onderwerp staat sinds 2019 op de politieke agenda van Amsterdam, toen de gemeenteraad het initiatiefvoorstel ‘Baas over eigen blaas’ van D66-raadslid Ilana Rooderkerk aannam. Door de sluiting van de horeca werd het gebrek aan publieke wc’s tijdens de coronalockdown ook pijnlijk duidelijk.

Sommige gemeenten, zoals Utrecht, Rotterdam en Pijnacker-Nootdorp, streven de toiletnorm na, ziet de alliantie. “Daar zijn we erg blij mee,” zegt Bernique Tool, oprichter van de Toiletalliantie en directeur van de Maag Lever Darm Stichting. “Maar twee derde van de gemeenten heeft niet eens toiletbeleid. Daarom zeggen wij: neem de norm op in de wet, houd gemeenten eraan maar geef hen óók geld om eraan te kunnen voldoen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden