Nieuws

Toezichthouder doet aangifte tegen Tata Steel vanwege overtreding bij stofuitstoot

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft aangifte gedaan tegen Tata Steel. Tijdens een controle bij het staalbedrijf kwam een tekortkoming aan het licht in de manier waarop stofuitstoot wordt gemonitord. Dat neemt de toezichthouder hoog op.

ANP
Tata Steel. Beeld ANP
Tata Steel.Beeld ANP

Apparatuur bleek niet te zijn geijkt, terwijl dat wel verplicht is. ‘Zonder juiste kalibratie van deze monitoren kunnen de meetgegevens niet gebruikt worden om te bepalen of Tata Steel aan de norm uit de vergunning voldoet,’ aldus de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. De dienst is namens de provincie Noord-Holland medeverantwoordelijk voor het toezicht op Tata Steel.

Het gaat om meetapparatuur die is bevestigd aan de zogeheten cokesgasfabrieken. Vooral over de oude cokesgasfabriek 2 is al langere tijd ophef. Die staat bekend als een van de vervuilendste installaties van de staalproducent. De Omgevingsdienst heeft Tata inmiddels al dwangsommen opgelegd ter waarde van 300.000 euro omdat de afgelopen maanden drie keer is geconstateerd dat sprake was van zogeheten ‘rauwe cokes’.

Schade

In de fabrieken worden gassen op hoge temperatuur uit steenkool verwijderd. Wat overblijft is brandstof voor de Hoogovens waarin ijzererts wordt verwerkt. ‘Als deze steenkool onvoldoende verhit is geweest, komen gassen vrij die voor ongezonde uitstoot en milieuschade zorgen,’ legde de omgevingsdienst eerder uit.

Tata moet de stofmonitoren nu alsnog gaan kalibreren, anders volgen meer boetes. De Omgevingsdienst herhaalt dat wordt onderzocht of het mogelijk is om bij volgende overtredingen de vergunning voor de cokesgasfabrieken in te trekken.

De installaties zijn cruciaal voor het productieproces van Tata Steel. Het bedrijf zelf wil er uiteindelijk ook van af, maar volgens de huidige plannen gaat dat niet eerder dan in 2030. Tegen die tijd wil de directie een begin maken met het produceren van staal op een duurzamere manier, met behulp van waterstof in plaats van steenkool.

Overigens deden stichting Frisse Wind en meer dan 1000 omwonenden al aangifte tegen het bedrijf. Daardoor loopt er een strafrechtelijk onderzoek tegen Tata Steel. Frisse Wind strijdt al langer tegen luchtverontreiniging door de staalfabriek in IJmuiden.

110.000 euro boete voor Tata Steel

De rechtbank in Amsterdam heeft Tata Steel woensdag twee boetes opgelegd van in totaal 110.000 euro vanwege de verspreiding van gevaarlijke stofwolken en het overtreden van andere milieuregels

‘De rechtbank rekent het de staalproducent aan dat zij tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar haar omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken,’ aldus een verklaring.

De overtredingen speelden van 2018 tot en met 2021. In twee zaken was sprake van handelen in strijd met de omgevingsvergunning wat zorgde voor stofverspreiding en in een geval zorgde dit voor zwarte sneeuw. Een derde zaak ging over het zonder vergunning lozen van afvalwater op de buitenhaven via het bedrijfsriool en de vierde zaak ging over het handelen zonder vergunning en het negeren van een voorschrift bij een proef met het koelen van staalslakken.

Het Openbaar Ministerie had in december hiervoor een boete geëist van 100.000 euro. Als binnen drie jaar de milieuregels weer worden geschonden moest daar 50.000 euro bovenop komen, aldus het OM. Tata Steel zei toen te betreuren dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Volgens het bedrijf zijn verschillende maatregelen genomen om die situatie in de toekomst te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden