Toespraak Mark Rutte: ‘Dit zijn pittige, moeilijke weken’

In een peptalk-achtige toespraak aan de VVD heeft premier Mark Rutte de kritiek op zijn partij ‘even niet zo heel belangrijk’ genoemd. Wel erkent hij op de partijbijeenkomst dat het ‘pittige tijden’ zijn voor zijn VVD.

Premier Mark Rutte tijdens de ledenvergadering van de VVD Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens de ledenvergadering van de VVDBeeld ANP

De partij liet een enorme veer door de zo bejubelde maximumsnelheid op de snelwegen te verlagen. Rutte noemde dat een ‘rotmaatregel’, maar zegt vierkant achter het besluit te staan. “Omdat dit voor Nederland beter is.”

De VVD-leider ziet dat dit ‘pittige, moeilijke weken zijn’. “Dat zal nog wel even zo blijven. Dit gaat nog wel even door.”

Hij lijdt die pijn als VVD’er, stelt hij. “Dat honderd rijden vind ik, als Saab-rijder, ook vreselijk, want die haalt ook 130.” En hij lijdt als partijvoorman: “Maar als die maatregel nodig is om banen te behouden, dan is een slechte peiling voor de VVD even niet zo belangrijk. Ik krijg ook de vraag: wat krijg je ervoor terug? Wat een vre-se-lijke vraag in de politiek, als je problemen probeert op te lossen! Het gaat erom de mensen in het land vooruit te helpen.”

Malieveld

Maar, benadrukte Rutte, van de stikstofmaatregelen hebben burgers vooral last. “De pijn zit voor mij het meest bij de beelden van het Malieveld vol protesten. Dat doet mij veel, omdat wij het voor die mensen doen. Dat zijn de mensen die in witte busjes om 06.00 uur aan de koffie bij het pompstation staan om aan het werk te gaan. Als die pijn hebben, doen wij wat fout. Dan doe ík wat fout.”

Dat door de snelheidsverlaging banen behouden blijven, is wat Rutte betreft het belangrijkst. “En daar gaan we dus mee door.”

Ook in de landbouw en luchtvaart zijn nog (mogelijk pijnlijke) besluiten te verwachten om de stikstofuitstoot terug te brengen. Rutte vreest die niet, stelt hij. “Ik durf bij de volgende verkiezingen niet naar de kiezer te gaan met het verhaal dat we problemen hebben laten liggen, omdat we bang waren voor de peilingen. Ik denk dat het goed is als we wel verantwoordelijkheid nemen. Als we uitleggen wat we doen, als we zeggen dat we moeilijke besluiten moeten nemen, dan ben ik er van overtuigd dat de VVD bij de volgende verkiezingen weer de grootste kan worden.”

Jongetje

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verdedigde de snelheidsverlaging eerder op de dag al. Volgens Dijkhoff is de maatregel ‘noodzaak’, omdat Nederland ‘qua natuur het slechtste jongetje van de klas is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden