‘Toeslagenschandaal veel groter dan gedacht’

De omstreden aanpak van de Belastingdienst in de toeslagenaffaire is veel eerder begonnen dan tot nu toe werd gedacht. Al vijftien jaar houden ambtenaren zich niet aan de wet bij het terugvorderen van toeslagen.

Madelief van Dongen
Premier Mark Rutte en Minister Wopke Hoekstra ontvangen gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire op het Catshuis. Beeld PHIL NIJHUIS/ANP
Premier Mark Rutte en Minister Wopke Hoekstra ontvangen gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire op het Catshuis.Beeld PHIL NIJHUIS/ANP

Dat blijkt uit duizenden vertrouwelijke documenten die RTL Nieuws in handen heeft gekregen. Er is lang van uitgegaan dat de strikte werkwijze in de toeslagenaffaire, waarbij regels streng werden gehandhaafd en hard op fraudeurs werd gejaagd, het gevolg was van de Bulgarenfraude in 2013. Nu blijkt dat die aanpak al sinds 2006 werd toegepast.

Kort na de invoering van het toeslagenstelsel zijn instructies opgesteld om bij twijfel toeslagen niet zomaar uit te keren. Dat gebeurt niet alleen met kinderopvangtoeslag, maar ook met zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget.

Een werkinstructie uit 2006 spreekt al over ‘Afwijkend behandelen’ van mensen bij vermoedens van fraude. Zij kwamen op een zogenaamde ‘uitsluitlijst’: hun toeslagen werden stopgezet en mensen kwamen niet meer van de lijst af. Volgens RTL Nieuws ontbreekt een gedegen juridische grondslag voor deze werkwijze en lijkt sprake van willekeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden