Toeslagenouders met lage inkomens werden eerder gecontroleerd op fraude

Mensen die kinderopvangtoeslag ontvingen kwamen eerder in het vizier van de Belastingdienst voor extra fraudecontrole als ze een laag inkomen hadden. Dat bevestigt de afdeling Toeslagen in antwoord op vragen van RTL Nieuws en Trouw.

Het Parool
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, tijdens een protestmars van de ouders in november. Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, tijdens een protestmars van de ouders in november.Beeld ANP

Wie er extra gecontroleerd werd op fraude, werd bepaald op basis van het zogeheten risicoclassificatiemodel van de Belastingdienst, dat de fiscus van 2013 tot juli 2020 gebruikte. Dat was een soort zelflerend algoritme dat indicatoren verzamelde die zouden wijzen op een grotere kans op fraude of fouten bij Toeslagen.

De indicator ‘laag inkomen’ werd ‘in ieder geval vanaf maart 2016 diverse keren met variabele grenswaarden in het model van Toeslagen gebruikt’, schrijft het ministerie van Financiën in antwoorden op vragen van dagblad Trouw en RTL Nieuws. Een hoger inkomen werkte juist risicoverlagend.

Een woordvoerder zegt dat de hoogte van het inkomen ‘een van de factoren was die kón leiden’ tot extra controle. Omdat de hoogte van het inkomen van beperkte invloed is op de kinderopvangtoeslag geldt dat ook voor de manier waarop het gewogen werd in het model, aldus de woordvoerder.

Het model is sinds juli vorig jaar niet meer in gebruik. Tweede Kamerleden stellen al maanden vragen over de indicatoren het algoritme gebruikte. Eerder bleek ook al dat mensen met een dubbele nationaliteit door de Belastingdienst strenger gecontroleerd werden dan andere Nederlanders. De tweede nationaliteit was een officieel selectiecriterium om te bepalen of er een verhoogde kans was op fraude. Dat werd na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens beoordeeld als ‘onrechtmatig’ en ‘discriminerend’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden