Toerismebranche wordt horendol van chaos met reisadviezen: ‘Elk land doet maar wat’

De chaos omtrent coronareisbeperkingen in Europa is inmiddels zo groot dat vakantiegangers, de reisbranche en vliegmaatschappijen eisen dat Brussel ingrijpt.

Herman Stil
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

“Zit er iemand bij het RIVM met een grondige hekel aan Frankrijk? Want er is toch geen andere reden te verzinnen dat landen die het een stuk slechter doen wel naar een geel reisadvies gaan, terwijl Frankrijk oranje blijft.”

Arjen Blok, uitbater van vakantiedomein Morvan Rustique in de Franse Bourgogne, begrijpt niet hoe Nederland donderdag bij de versoepelingsronde Frankrijk op slot houdt terwijl dat land vorige week de deur wijd openzette voor Nederlanders. “Dit is een klap in ons gezicht.”

En dat terwijl het kabinet een trits landen opengooit, zoals Italië, waar de gemiddelde besmettingscijfers hoger liggen dan in Frankrijk, laat staan in Nederland. Ons land telt circa 200 besmettingen per 100.000 inwoners, tegen 72 voor Frankrijk.

Het is maar één van de vele voorbeelden van de totale willekeur in Europa als het om reisbeperkingen gaat. Elk land hanteert andere criteria, soms zelfs zo streng dat het opheffen van de Nederlandse reisban helemaal geen effect heeft. Zoals Noorwegen dat welgeteld een uur lang groen was tot bleek dat Nederlanders er tien dagen in quarantaine moeten.

Nederlanders die naar vrijgegeven landen als Italië of Polen reizen, moeten bij aankomst alsnog een PCR-test laten zien van maximaal drie dagen oud. Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië willen zelfs twee testen, een PCR- en een recente sneltest, maar elk land met een andere datum. In buurland Slowakije daarentegen moeten reizigers dan weer twee weken in quarantaine. In Luxemburg hoeven alleen vliegreizigers zo’n test voor te leggen, wie met de auto komt heeft vrij baan.

Horendol

Europese eenwording is mijlenver te zoeken. Brussel is niet in staat om ervoor te zorgen dat landen volgens dezelfde normen hun oordeel vellen. De kleurenwaaier van groen naar rood die Nederland hanteert is op een andere hoeveelheid besmettingen per hoofd van de bevolking gebaseerd dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Nederland overweegt de grens wanneer een land op ‘groen’ kan op te trekken van 25 besmettingen per 100.000 inwoners naar 75 besmettingen, maar het is niet duidelijk wanneer dat gebeurt.

De reis- en vliegbranche wordt er horendol van. “Ik heb het gevoel dat we tegen een dichte deur praten,” zegt een woordvoerder van verkeersvliegersvereniging VNV. “Het is toch gek dat we nu in Nederland versoepelen zodat we op vakantie kunnen in eigen land. Maar als je dat aan de Costa del Sol wilt doen, dan is dat gevaarlijk. Mensen die met pakketreizen op vakantie gaan, zijn de dupe. Terwijl de besmettingen hier hoger zijn dan in de rest van Europa. Je kunt op dit moment beter aan de Côte d’Azur zitten dan aan de Scheveningse kust.”

VNV maakt zich zorgen over de gevolgen van het eigenzinnige Nederlandse beleid voor het broze herstel van de Nederlandse luchtvaartsector, KLM voorop. Zo staat in een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, de deur inmiddels open voor gevaccineerde Amerikanen. Omgekeerd staat de VS sinds dinsdag reizen naar een groot aantal Europese landen toe. Maar achter Nederland blijft ‘do not travel’ staan. Mede als reactie op het Nederlandse beleid geen Amerikanen toe te laten, ook niet als deze gevaccineerd zijn.

Dat betekent dat Amerikanen massaal ons land en KLM, dat de VS als een tweede thuismarkt beschouwt, links laten liggen om via Parijs of Frankfurt te reizen. “We hopen dat de Nederlandse overheid, vooruitlopend op EU-beleid, het voorbeeld van Frankrijk volgt en gevaccineerde Amerikanen toelaat,” zegt een woordvoerder van KLM.

Donkere wolk

“Het vrijgeven van dat handjevol landen is schone schijn,” zegt Marnix Fruitema van Barin, de branchevereniging van luchtvaartmaatschappijen. “Je mag van Groningen naar Sittard, maar over landen met veel minder risico hangt een donkere wolk. Iedereen doet maar wat.”

Met zusterorganisaties uit heel Europa eist Barin nu uniform beleid op het gebied van inreizen en uitreizen, reisbeperkingen en welke vaccinaties en tests worden geaccepteerd. “Elk land heeft zijn eigen protocol, de kleurendefinitie verschilt, welke vaccinaties en welke testen geaccepteerd worden, zelfs de leeftijd van kinderen. Dit is onwerkbaar. Er wordt een rookgordijn opgetrokken.”

Die verbijstering is inmiddels doorgedrongen in Brussel. “Ik vind het raar dat landen waar het aantal besmettingen lager ligt dan in Nederland nu toch gesloten blijven,” zegt Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD). “Zorg er in ieder geval voor dat de basis om zulke besluiten te nemen binnen Europa hetzelfde is. Er zijn normen opgesteld door de Europese gezondheidsautoriteit ECDC. Maar landen laten die niet leidend zijn.”

Eenwording

“Soevereiniteit speelt hier een hoofdrol. Gezondheidsbeleid is een zaak van de lidstaten. Maar alles dat grenzen overschrijdt, is een Europese aangelegenheid. Daar lijkt me dit een schoolvoorbeeld van. Deze pandemie toont aan hoe belangrijk het is om met snelheid en consistentie vanuit Europa die eenwording te versnellen. In het belang van onze inwoners en onze economie. Nu de situatie zich herstelt, verwacht ik van landen, waaronder Nederland, dat ze hiervoor hun best doen.”

In het Franse vakantiepark van Arjen Blok is een handvol moedige gasten uit Nederland neergestreken. “Maar veel mensen laten zich leiden door die adviezen. Dan hebben ze bij ons gereserveerd, maar wachten ze met bevestigen tot Nederland Frankrijk op geel of groen zet. We zien een dip in de boekingen voor juni terwijl het dan normaal vol zit. Dat is vervelend voor ons, maar vooral voor de gasten. Nederland beseft niet hoeveel leed en onrecht toeristen, tweedehuisbezitters en vakantiebedrijven wordt aangedaan.”

Coronapaspoort

Nederland talmt met het Europese coronapaspoort, het ‘digital green certificate’ dat aantoont dat de bezitter is gevaccineerd of negatief getest. Woensdag stemde het Europees Parlement met grote meerderheid voor het document – een app met QR-code – en de razendsnelle invoering ervan.

Onder meer Duitsers, Denen en Tsjechen krijgen het reisdocument al uitgereikt als ze op reis willen. Maar Nederland is op zijn vroegst pas op de Europese deadline van 1 juli klaar, in plaats van 27 juni zoals het ministerie van VWS begin deze maand meldde.

Volgens het ministerie is onduidelijk wanneer de ‘pas’ gaat gelden: na één of na twee prikken en direct na vaccinatie of 14 dagen later als de werking optimaal is. Maar volgens de Europese Commissie liggen die voorwaarden al lang en breed vast en kan dat getalm er toe leiden dat vakantiegangers massaal na 1 juli het document aanvragen met het risico dat uitgifte stokt.

Europarlementariër Nagtegaal-Van Doorn deelt die zorg. “We hebben nog een paar weken tot het vakantieseizoen van start gaat. Als je dat organisatorisch nog moet regelen, moet er wel een tandje worden bijgezet. Wij houden vast aan de deadline van 1 juli, maar het liefst eerder.”

Ook moeten landen niet nog eens aanvullende eisen stellen. “Er is nu in ieder geval een certificaat waarmee je op reis kunt. We hebben als Europarlement steeds gezegd dat lidstaten dan geen aanvullende beperkingen moeten opleggen, zoals extra testen of quarantaine. Ga nu niet rommelen met kleurcodes en voorwaarden om dat allemaal weer teniet te doen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden