Toename klachten over racistisch optreden agenten

Het aantal klachten dat wordt ingediend over discriminatie door de politie is dit jaar sterk toegenomen. In de eerste negen maanden zijn 168 klachten binnengekomen, tegen 135 over heel 2019. Dat is een stijging van bijna 25 procent.

ANP en Het Parool
Een politieagent knielt deze zomer tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme, naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd.  Beeld ANP / Remko de Waal
Een politieagent knielt deze zomer tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme, naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd.Beeld ANP / Remko de Waal

Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Het medium vroeg cijfers op bij de Nationale Politie en concludeert dat de politie de meeste klachten afwijst.

Van de zeventig discriminatiezaken die van 2016 tot en met 2019 zijn behandeld door een klachtencommissie zijn er slechts twee gegrond verklaard. De afgelopen jaren zijn er behalve klachten ook 54 aangiftes ingediend tegen agenten wegens discriminatie. Geen enkele agent is ervoor vervolgd, meldt RTL Nieuws: alle zaken zijn door het Openbaar Ministerie geseponeerd.

Geen verklaring

Een verklaring voor de toename heeft de politie niet, daar doet zij ook geen onderzoek naar. Een woordvoerder zegt wel dat mede door de Black Lives Matter-beweging het bewustzijn op het gebied van etnisch profileren is gegroeid. Zowel bij burgers als bij de politie. De woordvoerder benadrukt dat er binnen de opleiding en trainingen meer aandacht is voor het onderwerp.

Zo maakt de politie sinds kort gebruik van een speciale app, waarbij agenten kunnen zien of een persoon of auto onlangs nog is aangehouden. “Het is een hulpmiddel om te voorkomen dat bepaalde personen onterecht vaak door de politie worden aangehouden.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden