Nieuws

Toename discriminatiemeldingen in jaar van Black Lives Matter-demonstraties

Het aantal meldingen en registraties van discriminatie is in 2020 sterk gestegen. Vooral discriminatie op grond van huidskleur en afkomst werd in het jaar van de Black Lives Matter-demonstraties meer gemeld.

ANP
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer in juni vorig jaar. Beeld ANP
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer in juni vorig jaar.Beeld ANP

De cijfers komen van registraties van antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s), politie, het College voor de Rechten van de Mens, het meldpunt internetdiscriminatie MiND, de Nationale ombudsman en de Kinderombudsman. Discriminatie.nl bundelde de meldingen en biedt deze donderdag aan de Tweede Kamer aan.

Op de Kinderombudsman na kregen alle organisaties in 2020 meer meldingen dan in 2019 op onderwerpen waar zij zich op focussen, zoals discriminatie op internet. De stijging kan volgens de auteurs van het rapport niet los worden gezien van de grote Black Lives Matter-demonstraties in 2020 en de groeiende maatschappelijke aandacht voor racisme.

Arbeidsmarkt en corona

ADV’s kregen de meeste meldingen, 20 procent van het totaal, vanuit de arbeidsmarkt. Daar ervoeren mensen discriminatie bij werving en selectie of door collega’s of klanten. Ook kwamen daar met 883 meldingen opvallend veel meer klachten binnen over discriminerende commerciële dienstverlening dan in 2019 (479 meldingen).

Alle genoemde instanties registreerden coronagerelateerde discriminatie. Zo werden mensen met een Oost-Aziatische achtergrond uitgescholden voor ‘coronachinees’, bespuugd, genegeerd of als paria behandeld door winkelmedewerkers. Opvallend is het aantal klachten dat ADV’s binnenkregen over het omstreden carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen: 4098 keer. Ook zonder dat mee te tellen, lag het aantal meldingen daar hoger dan in 2019.

‘Topje van de ijsberg’

Opstellers van het rapport concluderen dat de cijfers slechts ‘het topje van de ijsberg’ zijn. Ze halen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan, dat concludeert dat slechts 3 procent van de ervaringen van discriminatie wordt gemeld. ‘Veel incidenten worden niet herkend als discriminatie of worden niet gemeld bij een van de genoemde instanties.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden