Toch wel onafhankelijk onderzoek naar aanpak coronacrisis

Er komt een tussentijds onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. De coalitie stemde dinsdagmiddag onverwacht in met het voorstel van SP en PvdA, dat ook door de gehele oppositie gesteund werd.

Maarten van Ast
 De oppositie vindt dat het zorgpersoneel een structurele loonsverhoging moet krijgen voor al het werk tijdens de coronacrisis Beeld ANP
De oppositie vindt dat het zorgpersoneel een structurele loonsverhoging moet krijgen voor al het werk tijdens de coronacrisisBeeld ANP

De andere belangrijke motie, over salarisverhoging voor zorgpersoneel, eindigde opnieuw in een gelijke uitkomst, maar wordt mogelijk opnieuw in stemming gebracht omdat niet iedereen aanwezig was.

De uitkomst van de stemming is opmerkelijk. Vorige week was de coalitie nog tegen een externe evaluatie van het coronabeleid in Nederland. Het kabinet laat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) al onderzoek doen en vond een tweede onderzoek dus onnodig en voorbarig, was het argument toen.

SP-leider Lilian Marijnissen laat weten blij te zijn met de uitkomst. “Het kabinet voelde er niets voor, maar de Tweede Kamer heeft vandaag toch het voorstel van Lodewijk Asscher en mij aangenomen.’’ Ze noemt het onderzoek ‘belangrijk om lessen te trekken’.

Salaris zorgmedewerkers

Over de verhoging van de salarissen in de zorg was de Kamer minder eensgezind. Opnieuw was er sprake van een gelijke uitkomst. Normaal gesproken zou dat betekenen dat het voorstel verworpen was, maar omdat niet iedereen aanwezig was (onder anderen GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-Kamerlid Renske Leijten ontbraken), is het aan Marijnissen of ze de motie opnieuw in stemming wil brengen.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet eerder al weten dat het zorgpersoneel een eenmalige bonus krijgt, maar dat vindt de oppositie niet genoeg. Niet alleen applaus, maar ook een structurele salarisverhoging voor alle mensen werkzaam in de zorg. Vijf procent erbij, als het aan de SP ligt. De coalitie ziet dat niet zitten; het is al lastig genoeg om de begroting voor 2021 rond te krijgen voor Prinsjesdag. Uiteindelijk stemden 70 Kamerleden voor verhoging, en 70 tegen.

De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag hoofdelijk over de twee moties, nadat de oppositie en coalitie bij de algemene stemming vorige week lijnrecht (75 - 75) tegenover elkaar stonden. Een unieke situatie, want slechts zelden worden moties door alle oppositiepartijen gesteund, van links tot rechts. Na het vertrek van Wybren van Haga bij de VVD verloor de coalitie zijn zetelmeerderheid, waardoor er nu precies evenveel oppositieleden als coalitieleden in de Kamer zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden