Toch geen minimumtarief voor zzp’ers

Er komt toch geen wettelijk minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is tot de conclusie gekomen dat er te veel haken en ogen zitten aan de invoering van zo’n norm. Het wetsvoorstel wordt daarom ingetrokken.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66).  Beeld ANP
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66).Beeld ANP

Koolmees noemt het ‘teleurstellend’ dat na twee jaar voorbereiding de handdoek in de ring wordt gegooid. De reacties die binnenkwamen op het voorstel hebben hem echter van gedachten doen veranderen. De administratieve last waar zelfstandigen en hun opdrachtgevers mee zouden worden opgezadeld, bleken erg hoog, terwijl tegelijkertijd twijfel ontstond of met het minimumtarief het doel zou worden bereikt om zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt daadwerkelijk meer bescherming te bieden.

Koolmees zegt ‘geen papieren tijger’ in het leven te willen roepen. Tegelijkertijd stelt hij vast dat de noodzaak tot bescherming onverminderd groot is. Door de coronacrisis wordt de politiek volgens hem met de neus op de feiten gedrukt. Honderdduizenden zelfstandigen raakten van de één op de andere dag hun inkomsten kwijt en klopten bij de overheid voor steun aan met een beroep op een Tozo-uitkering. “Het is duidelijk dat zzp’ers een kwetsbare groep vormen,” aldus Koolmees.

Bodem

Hoewel zzp’ers straks dus geen beroep kunnen doen op een wettelijk minimumtarief hoopt Koolmees dat er op sectorniveau alsnog afspraken worden gemaakt, waardoor er in bepaalde bedrijfstakken een bodem wordt gelegd in de vergoeding voor zzp’ers. Hij volgt daarom ‘met interesse’ initiatieven van sociale partners om afspraken voor zelfstandigen vast te leggen.

Daarnaast kijkt Koolmees momenteel naar wettelijke middelen om de positie van medewerkers te versterken die actief zijn voor platformbedrijven, zoals Deliveroo en Uber. Hij denkt erover om regelgeving voor zogeheten driehoeksrelaties, die nu bijvoorbeeld al gelden voor bemiddelaars en uitzendbureaus, ook van toepassing te verklaren op platforms. “Een deel van de platformbedrijven zijn eigenlijk uitzendbureaus,” meent Koolmees.

Proef: helft zzp-opdrachten vraagt eigenlijk om dienstverband

Bijna de helft van opdrachten van zelfstandigen zonder personeel die onderdeel waren van een test van het ministerie van Sociale Zaken vraagt eigenlijk om een arbeidsovereenkomst. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een proef met een ‘webmodule’, die werkgevers kunnen gebruiken om te checken of de zzp-constructie wel terecht is.

De vraag of zzp’ers voor veel bedrijven eigenlijk als werknemer werken, houdt de politiek al tijden bezig. Opdrachtgevers hoeven over zzp’ers geen loonbelasting en werknemersverzekeringspremies te betalen, aan werknemers wel.

Een webmodule moet hulp bieden om aan te geven of iemand een zzp’er is die een opdracht uitvoert, of eigenlijk werkzaamheden verricht van iemand in loondienst. Er zijn 84 opdrachten geanalyseerd. Die zijn niet per definitie representatief, benadrukt minister Wouter Koolmees. Bovendien gaat het alleen om opdrachten waarbij zzp’ers zijn ingehuurd om arbeid te verrichten. Niet om zzp’ers die hun producten aan een bedrijf verkopen. Bij die groep is van een verkapt dienstverband vrijwel nooit sprake.

Experts van de overheid en externe deskundigen hebben gekeken naar de vragenlijsten die werkgevers hebben ingevuld. Uit de eerste opdrachten is 25 procent ‘legitiem’: ze zouden een opdrachtgeversverklaring kunnen krijgen. In 48 procent van de gevallen vragen de opdrachten om een arbeidscontract. In 27 procent van de gevallen kon er geen uitsluitsel gegeven worden.

“Het is zonder meer zorgwekkend te noemen dat in de geteste groep in ongeveer de helft van de gevallen waarschijnlijk ten onrechte buiten dienstbetrekking wordt gewerkt,” zegt Koolmees.

(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden