Nieuws

Toch algemene inenting tegen apenpokken voor risicogroepen

Mensen die een groot risico lopen om besmet te raken met het apenpokkenvirus, krijgen toch een vaccinatie. Zorgminister Ernst Kuipers neemt hiervoor het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

ANP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

‘In overleg met de uitvoerders wordt zo spoedig mogelijk begonnen met het vaccineren van een groep van ongeveer 2000 personen uit de hiv-PrEP-doelgroep in Amsterdam en parallel wordt de vaccinatie van de bredere doelgroep voorbereid,’ aldus de brief.

Vooralsnog bestaat de groep besmette mensen in Nederland vooral uit mannen die wisselende seksuele contacten hebben gehad met andere mannen. Het RIVM meldde donderdagmiddag dat per donderdag in ons land bij 402 mensen apenpokken zijn vastgesteld.

Eerder alleen gerichte inenting

Begin vorige maand wilde het RIVM – in tegenstelling tot de Duitse tegenhanger – op dat moment nog geen algemene inenting van risicogroepen tegen apenpokken adviseren. Er wordt al wel een tijdje gericht gevaccineerd. Het gaat dan om mensen die nauw contact hebben gehad met besmette mensen, intiem of langer dan een bepaalde periode.

Het vaccin tegen pokken kan ook gebruikt worden tegen apenpokken. Dit vaccin kan in de eerste dagen na een mogelijke besmetting worden ingezet of als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans. Er is een geregistreerd middel tegen apenpokken voor opgenomen patiënten met ernstige klachten, maar dat is beperkt beschikbaar.

“Nee, je kunt niet zelf de pokkenvaccinatie aanvragen,” zegt minister Kuipers (Volksgezondheid) donderdag in antwoord op Kamervragen. “Alleen mensen die een grote kans hebben om de ziekte te krijgen krijgen de vaccinatie aangeboden.” Tot nu toe was er geen sprake van zo’n aanbod, alleen bij enkele individuen.

Verder constateert de bewindsman dat er bij de internationale uitbraak in één week tijd meer mensen besmet zijn dan de afgelopen decennia in Europa bij elkaar en dat het virus nu in veel verschillende landen tegelijkertijd opduikt. “Of het daarmee besmettelijker is, valt nog niet te zeggen. Dat moet uit bron- en contactonderzoek, verdere typering van het virus en overig onderzoek blijken.”

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden