Nieuws

‘Tikgedrag’ verraadt frauderende student

Aan de manier van typen op een toetsenbord kunnen universiteiten straks zien of een student ­fraudeert bij het maken van een tentamen. Studenten van de TU Eindhoven ontwikkelden een programma dat aan de hand van het tikgedrag kan vaststellen wie er achter de computer zit.

Ellen van Gaalen
Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam maken hun tentamen tijdens de ov-staking in 2019.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam maken hun tentamen tijdens de ov-staking in 2019.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Hoeveel tijd zit er tussen de aanslagen? Aan welke kant gebruikt de student de shiftknop? Hoelang houdt de gebruiker de toets ingedrukt? Met slimme software kunnen universiteiten op afstand controleren of de studenten wel echt zelf hun tentamen maken, zonder dat ze een webcam nodig hebben.

Vijf studenten van de TU Eindhoven doen proeven op hun universiteit. Met hun start-up Intense Solutions hopen ze antwoord te geven op een probleem waar de onderwijsinstellingen tijdens de coronacrisis tegenaan liepen: hoe neem je online toetsen af zonder dat er wordt gefraudeerd?

Met proctoring – een digitale controle tijdens het maken van een toets met verplichte webcam om de omgeving te filmen en alles op te nemen wat op de laptop gebeurt – probeerden universiteiten tentamens af te nemen. Daar kwam ­echter veel kritiek op, vanwege ­privacyschending.

Volgens de studenten biedt de controle via het toetsenbord uitkomst. “Als vooraf een analyse wordt gemaakt van het typegedrag van een student, krijgt de examinator een alarmmelding als iemand anders het tentamen maakt. Het tikgedrag is net een vingerafdruk,” aldus Bob van der Meulen, een van de bedenkers.

Met speciale software kunnen de TU-studenten continu in de gaten houden of de geanalyseerde persoon daadwerkelijk de toets maakt, zonder dat diegene via een webcam gecontroleerd hoeft te worden. “Het is een simpel systeem en voor de student onzichtbaar. Die heeft alleen de speciale software nodig. De computer leest verder niet wat diegene precies tikt.”

Meerdere universiteiten houden de voortgang van het onderzoek scherp in de gaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden