PlusNieuws

Tienduizenden demonstranten bij protest Unmute Us: ‘Hele generatie die niet wordt gehoord’

Een feestje bouwen, dat kunnen ze in de evenementensector wel. Zaterdag trokken in het hele land tienduizenden demonstranten van Unmute Us dansend door de straten.

Marcel Wiegman
Deelnemers aan de protestmars Unmute Us. In negen steden gingen mensen de straat op namens de evenementensector uit protest tegen de huidige coronamaatregelen. De sector roept het kabinet op alle evenementen per direct door te laten gaan.  Beeld ANP
Deelnemers aan de protestmars Unmute Us. In negen steden gingen mensen de straat op namens de evenementensector uit protest tegen de huidige coronamaatregelen. De sector roept het kabinet op alle evenementen per direct door te laten gaan.Beeld ANP

En ‘hele lieve demonstratie’, zegt Marcel Kok (55), professioneel decebellenmeter uit Hoorn aan het begin van de demonstratie in het Westerpark. “Ik snap niet dat er niet meer onrust boven komt.” Ondertussen trekken tien enorme vrachtwagens met stampende bassen aan hem voorbij.

Volgens de organisatie hebben zich in het park 80.000 mensen verzameld, volgens de gemeente 35.000. Veel zijn het er in elk geval. In de smalle straatjes is het dringen geblazen. Een afstand van anderhalve meter? Handhaven?

Een agent van de vredeseenheid haalt zijn schouders op en zegt begrip te hebben voor de demonstranten. Hij verwijst naar de drukte gedurende het F1-weekend in Zandvoort, en de volle voetbalstadions tijdens wedstrijden van Ajax. “Ik kan niet uitleggen waarom deze mensen dan géén feestje mogen vieren.”

‘Drie keer niks’

Richting Leidseplein groeit de stoet nog aan. Daar staat een haag mensen de demonstratie op te wachten. Onder hen de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur Touria Meliani. “Dit is gigantisch,” zegt ze. “Deze mars moet wel helpen. Het gaat hier niet alleen om een serieuze sector, maar om een hele generatie die niet wordt gehoord.”

Onder het publiek een enthousiaste Chris Mercera (34), bartender uit Breda: “Ik geloof er echt in dat dit wat gaat worden. Ik zie jongeren meelopen, maar ook ouders met kinderen. Het wordt tijd dat ze in Den Haag eens gaan luisteren.”

Zijn maat Flowdo Kaoma (31), danser bij saxofonist Hans Dulfer: “Ik help het hem hopen, maar ik vrees dat het weer drie keer niks wordt.”

In andere steden hebben zich ondertussen ook duizenden mensen verzameld. In Den Haag en Eindhoven., In Enschede, Leiden, Tilburg, Nijmegen en Utrecht. Vanuit Maastricht meldt de organisatie vierduizend deelnemers, terwijl op een opkomst van duizend was gerekend.In Groningen wandelden duizenden mensen door de binnenstad.

Het is, na 21 augustus, de tweede keer dat de evenementensector de straat opgaat. Een reactie van het kabinet bleef destijds uit. Nu worden versoepelingen verwacht. Dinsdag is er in Den Haag een persconferentie over.

De protestmars Unmute Us op het Leidseplein. Beeld ANP
De protestmars Unmute Us op het Leidseplein.Beeld ANP

‘Veel en veel meer’

Dat de zaterdag zo groot was, bewijst volgens Rosanne Janmaat van ID&T dat de sector niet langer genegeerd kan worden. “We roepen de overheid dan op om te stoppen met het meten met twee maten. We hebben bewezen dat het kan en nu is het moment.”

Video: Binc Hamers

Video: Lisalotte van Os

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden