PlusNieuws

Thuiszorg in de knel: patiënten krijgen minder uren hulp of moeten langer wachten

Door alle uitgestelde operaties knelt het in de thuiszorg. Patiënten kunnen soms niet direct het ziekenhuis uit omdat er geen nazorg is. Ook krijgen ze minder uren hulp.

Ellen van Gaalen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Branchevereniging Actiz luidt de noodklok. “In de hele ouderenzorg zien we dat de zorgkloof zich gaat openbaren; er zijn meer hulpbehoevende 65-plussers, maar het aantal zorgmedewerkers groeit niet,” verklaart bestuurder Wil van de Laar. Thuiszorgorganisaties moeten scherp kijken naar wat een cliënt écht nodig heeft en welke hulp de familie kan bieden. “We proberen mantelzorgers vooraf te informeren dat als ze hun vader of moeder laten opereren, ze ook echt mee moeten helpen met de nazorg.”

Wat de zorgorganisaties betreft kan de afstemming met veel ziekenhuizen beter nu de inhaalzorg opstart. “Ik snap dat een orthopeed het liefst zoveel mogelijk operaties achter elkaar doet, maar een deel van die mensen heeft thuiszorg nodig. Als ze thuis geen hulp kunnen krijgen, houden die patiënten langer een ziekenhuisbed bezet,” aldus Van de Laar.

Meer klachten

Doordat patiënten langer op een operatie moeten wachten, krijgen ze meer klachten en hebben ze meer hulp thuis nodig. Bovendien duurt het herstel bij veel mensen langer, omdat hun conditie hard achteruit is gehold toen ze op de wachtlijst stonden.

Thuiszorgorganisaties kampen met een personeelstekort en een hoger ziekteverzuim dan vóór de coronapandemie. In het tweede kwartaal van dit jaar lag hun ziekteverzuim op 7,4 procent. Normaliter ligt dat percentage rond de 6,2 procent. Tijdens pieken lag het verzuim zelfs boven de 9 procent.

Het gevolg van de krapte is dat patiënten soms minder uren zorg krijgen of niet uit het ziekenhuis weg kunnen. Ook moet een deel van de cliënten lang wachten voordat een verpleegkundige kan helpen bij het douchen en aankleden.

Geen begeleiding stervenden

Mensen die thuis willen sterven moeten voor hun laatste levensdagen soms tóch naar een hospice of ziekenhuis omdat er geen begeleiding is. “We hebben te maken met een zorginfarct. Patiënten krijgen niet altijd meer de zorg die ze nodig hebben,” constateert Bianca Buurman, voorzitter van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden