Thierry Baudet wil tóch lijsttrekker worden, partijbestuur vraagt hem te vertrekken

Thierry Baudet en het partijbestuur van Forum voor Democratie staan inmiddels lijnrecht tegenover elkaar. Baudet verraste het bestuur compleet door zich eerder deze woensdag tóch verkiesbaar te stellen als partijleider en lijsttrekker. Het bestuur eiste daarop zijn vertrek, maar dat verzoek legt Baudet naast zich neer.

Thierry Baudet. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Thierry Baudet.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Eerder zei het bestuur dat Baudet uit de leiding is gezét, maar dat lijkt niet te stroken met de statuten van de partij. Volgens een woordvoerder hebben interim-voorzitter Lennart van der Linden, secretaris Astrid de Groot en bestuurslid Rob Rooken aan Baudet ‘gevraagd uit het bestuur te treden’. “Omdat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken die vandaag nog binnen het bestuur gemaakt zijn. We hebben er alle vertrouwen in dat hij daar begrip voor heeft en per direct zijn bestuurstaken neerlegt en dus uit het bestuur treedt.”

Maar Baudet legt het verzoek naast zich neer. “Waarom gaan zij zelf niet weg als ze iets anders willen. Ik heb Forum voor Democratie opgebouwd. Als zij blijkbaar iets anders willen, waarom stappen ze zelf niet op? Waarom proberen ze met een gemeen machtsspel een coup te plegen op mij? Met karaktermoord op mij, ik vind dat heel laag.” Baudet zegt het partijkantoor niet meer in te kunnen, omdat de sloten zijn vervangen.

Lijsttrekkersverkiezing

Tot de totale verrassing van het bestuur stelde Baudet eerder woensdag voor om een lijsttrekkersverkiezing te houden en stelde hij zichzelf daarbij kandidaat. Interim-voorzitter Lennart van der Linden liet weten dat hij van niets wist en na overleg met de andere bestuursleden is besloten om Baudet uit het bestuur te zetten. Die positie als bestuurslid bekleedde hij tot woensdag nog wel, ondanks zijn aftreden als voorzitter.

Plaatsvervangend voorzitter Lennart van der Linden zei dat het aan het partijbestuur is om eventueel een lijsttrekkersverkiezing uit te schrijven, niet aan Baudet. Inmiddels hebben drie van de vijf bestuursleden een verklaring naar buiten gebracht waarin zij zeggen te overwegen Baudet te royeren.

‘De partij kan door de hele gang van zaken niet functioneren zoals dat hoort. Bovendien wordt de partij hierdoor in ernstig diskrediet gebracht. Dat is volstrekt onacceptabel. Dientengevolge overwegen wij momenteel een royementsbesluit,’ schrijven ze.

Wat dit betekent voor zijn plan om een nieuwe gooi naar de macht te doen, is totaal onduidelijk. De chaos binnen Forum lijkt compleet nu ook het bestuur niet meer op één lijn zit met Baudet. Tot woensdagochtend probeerde men nog één front te vormen, maar daar is met de stap van Baudet en het daaropvolgende verzoek van het bestuur om te vertrekken nog maar weinig van over.

Terugkeer

Baudet maakt zijn wens om om terug te keren als partijleider en lijsttrekker woensdagmorgen kenbaar via een filmpje op Twitter. “Ik heb een stap terug gedaan om de rust te laten weerkeren. Het allerbelangrijkste was dat de ziel van mijn partij behouden bleef. Maar de rust die ik wilde laten terugkeren, is niet teruggekeerd.”

“Het tegenovergestelde is gebeurd: er is een bitchfight ontstaan waarbij mij allerlei narigheid wordt aangesmeerd. Er wordt geprobeerd mij met pek en veren uit Forum voor Democratie te zetten. Theo Hiddema is opgestapt, Paul Cliteur is opgestapt, dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van wat wij met Forum voor Democratie wilden doen.”

Baudet verwijst met de kritiek ogenschijnlijk naar het kritische geluid dat partijprominent Annabel Nanninga liet horen. Zij haalde dinsdag hard uit naar Baudet. Ze vindt dat hij ‘op staande voet’ moet worden geroyeerd. “De offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, zijn helaas een wassen neus.”

Ledenraadpleging

Nanninga eiste juist dat Baudet helemaal bij Forum zou vertrekken en krijgt daarop veel bijval van FvD-fracties uit de provincies. In navolging van alle ophef stapten dinsdag al wel Baudet-vertrouwelingen Theo Hiddema en Paul Cliteur uit de politiek.

Baudet zegt in zijn filmpje: “Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij Forum voor Democratie, die denkt dat er fouten zijn gemaakt, die kan zich nu beschikbaar stellen. Maar de leden zijn nu aan het woord. Als Forum voor Democratie ter ziele gaat, als het iets heel anders moet worden, dan kunnen de leden daarover stemmen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden