Terreurbestrijder NCTV beticht van karaktermoord

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maakt zich schuldig aan karaktermoord, betoogde een als ‘politiek-salafistisch’ aangemerkte islamitische belangenorganisatie donderdag in een kort geding.

Bas Soetenhorst
Muslim Rights Watch Nederland. Beeld -
Muslim Rights Watch Nederland.Beeld -

Is Youssef Arkhouch betrokken bij het creëren van een klimaat waarin moslimjongeren kunnen radicaliseren of is hij slachtoffer van een door islamofobie gedreven karaktermoord? En hoever kan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaan in het waarschuwen voor organisaties als potentiële bedreiging voor de rechtsstaat?

Die vragen stonden centraal in een kort geding in de rechtbank in Den Haag. Arkhouch is bestuurslid van het eerder dit jaar opgerichte Muslim Rights Watch Nederland (MRWN), dat volgens eigen zeggen fungeert als ‘waakhond voor de islamitische gemeenschap’ en opkomt tegen discriminatie.

De NCTV beschouwt het als een organisatie van ‘politiek-salafistische aanjagers’, die onverdraagzaam gedachtegoed verspreidt. Dat blijkt uit het meest recente Dreigingsbeeld, een rapport van de NCTV over de risico’s op een aanslag dat drie keer per jaar verschijnt.

MRWN daarentegen zegt op vreedzame wijze op te komen voor de moslimgemeenschap. Door toedoen van de stichting moet de NCTV zich voor het eerst bij de rechter verantwoorden over het noemen van een partij in een Dreigingsbeeld. MRWN voelt zich aangetast in zijn goede naam en eist rectificatie.

Geheime agenda

Volgens de advocaat van de belangengroep ziet de NCTV Muslim Rights Watch Nederland als ‘een Trojaans paard, dat wordt gepresenteerd als een geschenk voor de democratische rechtsstaat, maar eigenlijk is gevuld met een gevaar voor de rechtsstaat’. Bewijzen zijn er niet, aldus de raadsman, voor zo'n geheime agenda. “Verder dan karaktermoord komt de NCTV niet.” Hij spreekt van ‘geïnstitutionaliseerde islamofobie’.

De advocaat van de NCTV schetste imam Arkhouch als een schakel in politiek-salafistische kringen, die regelmatig opduikt bij moskeeën met bedenkelijke reputatie. Hij noemde onder andere de El Tawheedmoskee in Amsterdam, waar leden van de Hofstadgroep kwamen en ooit boeken werden verkocht die opriepen tot het doden van homo’s. Op dat soort plekken kunnen jongeren radicaliseren, legde de aan de NCTV verbonden Paul Abels uit.

Volgens de advocaat van MRWN is er geen bewijs dat Arkhouch zelf kwalijk gedachtegoed verspreidt en komt de NCTV niet verder dan hem in verband brengen met personen die dat wel doen. Hij verwerpt het verwijt dat Arkhouch geen afstand neemt van hun denkbeelden. Hij verwees naar Nelson Mandela en de Libische oud-dictator Kadhafi: “Op de vraag waarom hij geen afstand nam van Kadhafi, antwoordde Mandela: ‘Het is een grote vergissing van analisten dat ze denken dat hun vijanden ook onze vijanden moeten zijn.’ Dat geldt ook in dit verhaal.”

ChristenUnie en SGP

Het verwijt dat Arkhouch orthodoxe opvattingen verkondigt, zich uitspreekt tegen homoseksualiteit en jongeren oproept niet mee te doen aan feesten als Kerstmis en nieuwjaar, maakte geen indruk op de advocaat van MRWN. “Al die dingen gelden toch ook voor de ChristenUnie en de SGP?”

De NCTV staat op het standpunt dat het niet aan de rechter is een oordeel te vellen over de inhoud van het Dreigingsbeeld, een document dat officieel door de regering naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daarmee valt het onder de parlementaire onschendbaarheid, aldus de raadsman. MRWN meent dat met die redenering de NCTV een vrijbrief heeft om Jan en alleman zwart te maken.

De uitspraak volgt uiterlijk 21 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden