Nieuws

Ter Apel kan komst asielzoekers niet aan: ‘Het gaat écht fout’

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kan het aantal asielzoekers dat naar Ter Apel komt niet meer aan. Burgemeester Jaap Velema luidde dinsdagavond de noodklok. ‘Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft.’

Carla van der Wal
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel. Beeld ANP
De centrale noodopvang voor asielzoekers in Ter Apel.Beeld ANP

Dat zei de burgemeester tegen lokale omroep RTV Noord. Zijn woordvoerder vulde aan dat het ‘nu écht fout gaat in Ter Apel’. De druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is zo groot geworden, dat er eigenlijk geen plek meer is, erkende ook een woordvoerder van het COA desgevraagd. “Wij onderschrijven dat het geen verantwoorde situatie is. Maar we kunnen geen mensen verplaatsen zonder extra plekken om ze naar toe te brengen. Maandag zijn ons in het Veiligheidsberaad extra plekken toegezegd, maar die zijn er nog niet.”

Dus was het dinsdagavond afwachten hoe hoog de nood in Ter Apel precies zou worden. Tot laat in de avond kwamen mensen binnen die onderdak nodig hadden, maar plek was er niet meer. “Het ziet ernaar uit dat straks mensen binnenkomen in Ter Apel die we gaan proberen iets van een overdekte plek te geven. We kunnen niet precies zeggen hoe dat eruit gaat zien, maar het kan zijn dat we ze plaatsen in de paviljoens op veldbedden of een stoel, waar mogelijk. Maar een normale plek, met een bed, voldoende sanitair en een praatje, dat kunnen we nu niet iedereen bieden.” Eerder moest er soms op stukken karton geslapen worden, of sliepen asielzoekers bij gebrek aan kamers in kantoren van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Per direct

“Er moet per direct crisisnoodopvang gerealiseerd worden,” aldus Velema. “Het COA is drukdoende en ik heb continu contact met het ministerie.” De burgemeester vindt dat er crisisopvang moet komen, zoals ook nodig is als er geen treinen meer rijden en mensen niet naar huis kunnen door extreem weer. “Dan kun je niet verder reizen en moeten mensen in de Jaarbeurshallen overnachten. Dat is een landelijke maatregel die in zo’n noodsituatie van toepassing is. De minister moet verklaren dat dat nodig is: daar vraag ik dus om.” Het ministerie laat weten op ‘korte termijn’ te willen zogen voor een oplossing.

Volgens een woordvoerder van het COA is de situatie woensdagochtend onveranderd. “Door het uitblijven van informatie over de nieuwe opvangplekken zit het aantal opgevangen personen in Ter Apel structureel boven het maximum van tweeduizend.” Veel asielzoekers hebben daarom te maken met slechte slaap- en leefvoorzieningen op de locatie.

Het wachten is dus echt op de extra plekken die maandag zijn toegezegd in het Veiligheidsberaad, aldus de woordvoerder. Zodra die bekend zijn kan het COA aan de slag om de plekken in te richten voor de vluchtelingen. “Maar tot die tijd is het in Ter Apel veel - en veel te vol.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden