Tellerfraude kost Nederland 160 miljoen per jaar

Gesjoemel met de kilometerteller in auto's kost consumenten en de Nederlandse staat zo'n 160 miljoen euro per jaar. In 2018 werd bij 264.220 auto's een onlogische tellerstand geregistreerd, blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT).

Sjors Moolenaar
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tellerfraude is een groot probleem in Nederland. Duizenden mensen zijn jaarlijks de dupe van deze vorm van bedrog, een praktijk die vooral bij geïmporteerde auto's veel voorkomt. Bij één op de vijf auto's die uit Duitsland wordt gehaald, is gerommeld met de teller. "Op het moment dat-ie de grens over gaat, wordt het schimmig," zegt VAT-voorzitter Martin Huisman. "In Duitsland is geen database die je kunt toetsen. De koper is vaak degene die de teller terugdraait, en de auto daarna doorverkoopt."

Niet alleen betalen kopers meer voor een voertuig dan dat het eigenlijk waard is. Ook levert een auto die eigenlijk veel meer heeft gereden dan de kilometerstand doet vermoeden, hogere kosten op in de werkplaats. Consumenten lijden jaarlijks 42 miljoen euro schade door gesjoemel met de kilometerteller, becijferde de vereniging, een samenwerkingsverband van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en VNA. "Dat komt neer op 1.500 euro per persoon. En dan zitten we nog aan de voorzichtige kant," zegt Huisman.

Hoge boetes
De Nederlandse staat wordt ook flink gedupeerd door deze oplichting. Door de kilometerstand juist op te draaien, hoeft minder BPM te worden betaald. Sjoemelen met de stand is sinds 1 januari 2014 verboden. Ook het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller is bij wet niet toegestaan. Wie dat toch doet, kan 10.000 euro boete of een jaar celstraf krijgen. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra pleitte eerder dit jaar voor een hardere aanpak van tellerfraude. Minister Grapperhaus (Justitie) komt in mei of juni met zijn reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden