Tekort aan nieuwe sinterklaasboeken in de bieb

Het uit de collectie halen van sinterklaasboeken met traditionele zwarte pieten heeft een nieuw probleem veroorzaakt. Weinig auteurs, tekenaars en uitgevers blijken te hebben ingespeeld op de tijdsgeest. Daardoor kampen bibliotheken nu met een tekort aan boeken over de goedheiligman en zijn pieten.

De boeken met Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in de OBA in Amsterdam alleen nog op aanvraag in te zien.  Beeld ANP
De boeken met Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in de OBA in Amsterdam alleen nog op aanvraag in te zien.Beeld ANP

“We moeten de collectie vernieuwen en aanpassen, maar we hebben tekort aan budget voor de aanschaf van nieuwe sinterklaasboeken en er zijn nog te weinig titels,” zegt jeugdbibliothecaris Bea Kee van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), die al 44 jaar in de weer is met jeugdboeken. “De boeken die er zijn, vormen een druppel op een gloeiende plaat.” Dankzij ‘creatief beleid’ zijn er toch nog enkele exemplaren beschikbaar, maar het is niet voldoende om aan de vraag te voldoen.

Zelfs in de afgelopen jaren, toen de huidskleur van de pieten al ter discussie stond, kwamen er nog boeken met traditionele zwarte pieten uit. Kee noemt als voorbeeld de reeks Spiekpietjes, op de markt gebracht door een Vlaamse uitgeverij.

Nieuwe auteurs

Er zijn volgens de jeugdbibliothecaris daarom snel nieuwe auteurs en tekenaars nodig voor de uitbreiding van de collectie sinterklaasboeken. Ook al omdat scholen sinds 2017 nadrukkelijk vragen naar boeken met moderne varianten van de sidekick van Sint.

Ook de OBA, die 25 vestigingen heeft in Amsterdam, heeft daarin de afgelopen jaren een draai moeten maken. De boeken met Zware Piet zijn langzaam uitgefaseerd. Aanvankelijk werden die boeken niet langer tentoongesteld op de jeugdafdeling, maar waren ze op aanvraag nog wel verkrijgbaar en werden ze apart gehouden op een karretje.

Sinds de Black Lives Matter-demonstraties dit voorjaar besloot de directie volgens Kee om die boeken volledig uit de collectie te halen. Nu liggen er circa 150 boeken en titels op de museumafdeling van OBA, sommige exemplaren gaan terug tot 1925 of nog eerder. Daar zijn ze op verzoek op te vragen en in te zien, bijvoorbeeld voor studiedoeleinden naar de cultuurgeschiedenis. Maar de boeken zijn volgens de jeugdbibliothecaris niet mee te nemen. “Ze zijn alleen nog beschikbaar ter inzage, maar niet meer uitleenbaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden