Te veel bestrijdingsmiddelen: vegan kaas en haring teruggeroepen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor een te hoog gehalte aan ethyleenoxide in een aantal producten. Na een slasaus eind juli, worden nu ook veganistische mozzarella, ingeblikte haring in saus en twee plantaardige melkproducten teruggeroepen.

Marlies van Leeuwen
Fabrikant John West riep donderdag uit voorzorg een partij haring in saus terug. Beeld
Fabrikant John West riep donderdag uit voorzorg een partij haring in saus terug.

Al sinds september vorig jaar moeten er steeds weer ‘grote hoeveelheden’ levensmiddelen uit de winkels gehaald worden vanwege de stof, zegt de NVWA.

Lidl Nederland roept nu de Vemondo Vegan Mondarella terug. In het ingrediënt johannesbroodpitmeel, is een te hoog gehalte ethyleenoxide vastgesteld. Het gaat om producten met houdbaarheidsdata 25-08-2021, 26-08-2021 en 27-08-2021. ‘Consumptie van producten met de betreffende stof levert geen acuut risico voor de gezondheid op, maar een verhoogd risico op de langere termijn is niet uit te sluiten,’ meldt Lidl zelf. Klanten worden dringend verzocht dit product niet te eten, maar terug te brengen naar de winkel.

Ook Isola Bio roept uit voorzorg twee plantaardige melkproducten terug. In de grondstoffen ervan is het bestrijdingsmiddel gevonden, maar in het uiteindelijke product niet. Het gaat om literpakken Isola Bio Coconut 0% Sugars met houdbaarheidsdata 23-11-2021 en 09-12-2021 en Isola Bio Easy on taste met houdbaarheidsdatum 30-10-2021.

Fabrikant John West riep deze week uit voorzorg een partij haring in saus terug, ook vanwege een te hoog gehalte van de stof. Het gaat om John West Haringfilets in kruidige tomatensaus van 170 gram met als houdbaarheidsdatum 16 maart 2024, die worden verkocht in de supermarkten Jumbo, Plus en Hoogvliet.

Terugroepacties

Het is niet voor het eerst dat fabrikanten producten terugroepen vanwege een te hoog gehalte ethyleenoxide. Zo werden eerder dit jaar crackers met sesam en rozemarijn, Heks’nkaas en yoghurtdressing uit de winkels gehaald. Ook verschillende Knorr Wereldgerechten en choco-ijsrepen moesten worden geretourneerd.

Producten met een te hoog gehalte aan de stof mogen in Europa niet verkocht worden, maar consumptie levert geen acuut gezondheidsrisico op. Er is een wettelijk vastgestelde limiet met grote veiligheidsmarges. Alleen bij langdurige consumptie op regelmatige basis en in grotere hoeveelheden is een schadelijk effect op de gezondheid van consumenten niet uitgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden