Te laat ingeschreven voor een tentamen? Dan krijg je een boete

Vanaf komend studiejaar kan een hogeschool of universiteit een boete van maximaal 20 euro geven aan iedere student die zich te laat inschrijft voor een tentamen.

Edwin van der Aa
Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam maken hun tentamen tijdens de landelijke ov-staking.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Studenten van de Vrije Universiteit van Amsterdam maken hun tentamen tijdens de landelijke ov-staking.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Met de nieuwe regeling die onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft gepubliceerd wil ze duidelijk maken voor welke kosten instellingen in het hoger onderwijs een bijdrage mogen verlangen.

Kosten die voortkomen uit de wettelijke verplichtingen van instellingen mogen niet worden doorberekend aan studenten. Bijvoorbeeld voor het volgen van het onderwijs, het afleggen van tentamens, de toegang tot de gebouwen en verzamelingen en gebruikmaking van studentenvoorzieningen en studiebegeleiding.

De minister vindt het echter voor bepaalde extra kosten wél redelijk dat studenten die zelf betalen. Al deze bijdrages mogen maximaal kostendekkend zijn, waarschuwt ze wel.

Naast de boete voor te late inschrijving kan de instelling per 1 september een vergoeding vragen voor kosten die kleven aan de diplomawaardering van studenten met een buitenlands diploma, oplopend tot 100 euro.

‘Niet wenselijk’

Verder mag een instelling een bijdrage van internationale studenten eisen als vergoeding van kosten die gemaakt moeten worden om het taalniveau (Engels) van de aspirant-student vast te stellen.

Ook moeten studenten zelf de kosten dragen voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) bij lerarenopleidingen én voor advies door een sportarts voor de selectieprocedure bij sportopleidingen.

Studentenorganisatie ISO vindt de bijdrage bij te late inschrijving voor een tentamen ‘niet wenselijk’ en wil dat een inschrijving voor een vak automatisch inschrijving voor een tentamen betekent. Studentenvakbond LSVb sluit zich daarbij aan. De bond vindt het niet normaal dat er extra geld gevraagd mag worden voor beoordelingen van diploma’s. “Niet-EU-studenten betalen vaak al meer dan 10.000 euro collegegeld. Dat zou de kosten moeten dekken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden