Tbs geëist voor nep-modellenscout

Tegen de 20-jarige Noa D. is tbs met voorwaarden geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie een jonge vrouw heeft opgelicht door zich online voor te doen als modellenscout.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Ook eiste de aanklager donderdag voor de rechtbank in Dordrecht vijftien maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

Volgens het OM nodigde D. de vrouw uit voor een selectieronde van Elite Models en vroeg haar (naakt)foto’s te sturen. D. bekende de vrouw te hebben benaderd, maar zei dat het niet om naaktfoto’s ging en dat het niet zijn bedoeling was ‘iemand pijn te doen.’

D. is tweemaal eerder veroordeeld voor vergelijkbare vergrijpen. In november 2018 kreeg hij nog vijftien maanden jeugddetentie en een voorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Deskundigen die D. hebben onderzocht, achten het herhalingsrisico groot. D. zei open te staan voor behandeling.

Aanvankelijk wilde het OM hem ook vervolgen voor oplichting van ‘meerdere onbekend gebleven personen.’ Er zijn naaktfoto's van vrouwen bij D. aangetroffen, maar het was het OM niet gelukt hun identiteit te achterhalen. De rechtbank vond die omschrijving echter te vaag en verklaarde dat deel van de tenlastelegging nietig. Het opnemen van bijvoorbeeld de Instagramaccounts had dit al concreter kunnen maken, aldus de rechtbank.

Volgens de advocaat van D. bleef er van de zaak daarom niet veel meer over. Het enige slachtoffer dat overbleef, had drie foto’s van haar gezicht gestuurd. De geëiste straf vond hij daarom veel te zwaar, ook omdat de vrouw zou hebben aangegeven zich niet echt benadeeld te voelen. Hij verzocht de rechtbank de voorlopige hechtenis van D., die sinds april vast zit, op te heffen. De rechtbank gaat zich daarover beraden.

In principe staat de uitspraak gepland voor 7 november.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden