Nieuws

Tata wil overlast en uitstoot hoogovens IJmuiden eerder aanpakken dan gepland

Staalbedrijf Tata Steel wil onder druk van de omgeving eerder dan gepland de overlast van het hoogovencomplex in IJmuiden beperken. De maatregelen moeten grotendeels al in 2023 zijn afgerond in plaats van pas in 2030.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA

De aanpak moet ervoor zorgen dat er veel minder stof in de omringende plaatsen terechtkomt, maar ook de stank beperken. Tata kondigde de investeringsplannen hiertoe in december al aan, maar zei toen nog dat die in 2030 afgerond zouden zijn.

Onder druk van de omgeving en de provincie Noord-Holland is nu besloten de benodigde stappen sneller te zetten. Met ruim achthonderd aangiften in de hand en nog zo’n tweehonderd die later worden ingediend, stapte advocaat Bénédicte Ficq vorige week naar het functioneel parket in Amsterdam om aangifte te doen tegen het bedrijf. De staalgigant is al langere tijd in opspraak. Verenigd in de stichting FrisseWind.nu proberen omwonenden de industriële reus te dwingen de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen.

“Er is veel geschreven de laatste tijd en mensen zijn ongerust daarover,” legt topman Hans van den Berg van Tata Steel Nederland uit. “Deze versnelling hangt daarmee samen, want we vinden het belangrijk om goed met onze buren om te gaan. Ook vroeg de provincie om dit zo snel mogelijk te doen.”

Stofschermen en kappen

De stappen zoals het plaatsen van stofschermen en het overkappen van de opslag en toevoer van grondstoffen zorgen over twee jaar voor 85 procent minder stankoverlast en 65 procent minder stof dat van het terrein van de voormalige Hoogovens verwaait. Twee jaar later kan het bedrijf de uitstoot van stikstof met 30 procent verminderen en die van fijnstof met ruim een derde. Een installatie die daarvoor moet zorgen moet namelijk in 2025 klaar zijn. De hoeveelheid zware metalen die door Tata wordt uitgestoten, kan dan met ruim de helft omlaag.

Tata investeert hiervoor 300 miljoen euro, zoals eind vorig jaar al werd aangegeven. “Dit wordt een voortrollende activiteit en we zullen ieder jaar kijken wat we nog meer kunnen doen.” De topman benadrukt dat de huidige maatregelen zijn gekozen, omdat die veel effect hebben. Ze komen bovendien bovenop de eisen die aan Tata worden gesteld door milieuwetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden