SCP

Taal en bureaucratie staan inburgering Syriërs in de weg

Het lukt statushouders uit Syrië niet om goed in te burgeren, terwijl ze vaak juist wel sterk gemotiveerd zijn om aan de Nederlandse maatschappij deel te nemen. Obstakels zijn de bureaucratie en taalscholen die ondermaats presteren, meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Veel vluchtelingen hebben bovendien het gevoel dat ze hier niet genoeg gewaardeerd worden.

ANP
Noodopvang voor vluchtelingen in Nederland. Beeld ANP
Noodopvang voor vluchtelingen in Nederland.Beeld ANP

Hoogopgeleide Syriërs zeggen dat ze geregeld te maken krijgen met de stereotype opvatting dat Syrië een onderontwikkeld land is. In Nederland zijn diploma's van belang om in aanmerking te komen voor een vervolgopleiding of een baan maar door de oorlog in hun vaderland hebben statushouders vaak geen papieren diploma of het wordt hier niet erkend. Ze zijn dan aangewezen op laaggekwalificeerd werk en hun talent wordt zo niet benut.

Veel statushouders snappen het Nederlandse spreidingsbeleid niet. Ze zouden graag zien dat bij de toewijzing van vluchtelingen aan gemeenten, meer rekening wordt gehouden met hun leefstijl, kennis en vaardigheden, aldus het SCP. Iemand die wil studeren of netwerken, zou beter niet huisvesting in een dorp kunnen krijgen.

Voor de Syriërs is de belangrijkste prioriteit het leren van de Nederlandse taal. Maar de markt van taalscholen is volgens het bureau ondoorzichtig, zeker voor iemand die hier nog niet lang woont. Taalscholen hebben volgens het planbureau bovendien hun aanbod niet op orde. Ook laat de kwaliteit van docenten te wensen over en zitten cursisten met verschillende taalniveau's in één klas. Statushouders zien zelf het meest in een combinatie van leren en werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden