Sywert van Lienden zegt partijlidmaatschap CDA op

Sywert van Lienden zegt na ‘goed onderling overleg’ zijn lidmaatschap van het CDA op. Dat heeft het partijbestuur donderdag bekendgemaakt.

Het Parool
Sywert van Lienden. Beeld -
Sywert van Lienden.Beeld -

De politiek commentator, activist en lobbyist is in opspraak geraakt door een omstreden mondkapjesdeal met de overheid waar hij 9 miljoen euro mee verdiende, terwijl hij steeds had gezegd de maskers voor zorgpersoneel ‘om niet’ te hebben geleverd.

Zelf meldt Van Lienden: ‘Gezien de moeilijke periode waarin het CDA zich momenteel bevindt, vind ik het verstandiger dat de partij al haar aandacht en energie besteedt aan de toekomst van de christendemocratie. Na de uitkomst van deze complexe onderzoeken die ingesteld worden door het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, red.) kijken we verder en ga ik graag in gesprek met het CDA over de toekomst.’

Vertrouwelijk proces

Van Lienden claimde eerder bij Buitenhof dat hij de partij had ingelicht over de megawinst, het CDA is dat nu nagegaan. Het blijkt dat Van Lienden bij de sollicitatiecommissie voor een plek op de kieslijst wel had verteld over de miljoenen, maar de speciale integriteitscommissie was niet ingelicht. Dit omdat gesprekken over een eventuele kandidatuur uiterst vertrouwelijk zijn, meldt het partijbestuur: ‘Aangezien dit een vertrouwelijk proces van kandidaatstelling was is deze informatie niet breder in het CDA gedeeld. Voor het tot besluitvorming is gekomen over de kandidatenlijst, heeft Sywert van Lienden de partijvoorzitter destijds laten weten deze verkennende kandidatuur in te trekken.’ Diverse CDA-bronnen meldden vorige week dat Van Lienden afgewezen werd voor een prominente plek op de kieslijst.

Het CDA-bestuur meldt verder: ‘Het is het landelijk bestuur van het CDA helder dat Sywert van Lienden deze informatie vanuit goede intenties heeft willen delen. Het CDA bedankt Sywert van Lienden voor het vrijwilligerswerk dat hij in 2020 verricht heeft voor de vereniging.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden