Sywert van Lienden spant kort geding aan omdat verzekeraar rechtsbijstand niet wil betalen

Sywert van Lienden en zijn zakenpartner Bernd Damme spannen een kort geding aan tegen hun verzekeraar, die weigert rechtsbijstand te verlenen. Het gaat om de kosten die gemaakt zijn in de zaak waarin het duo is ontslagen uit hun functie van hun eigen mondkapjesstichting.

Tom van der Meer
Sywert van Lienden. Beeld ANP
Sywert van Lienden.Beeld ANP

In juli ontsloeg de rechter Van Lienden en Damme bij de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA), omdat ze werkten in strijd met hun eigen statuten. In die zaak hebben de twee mannen veel kosten gemaakt, die niet gedekt blijken door hun verzekeraar. Althans, volgens de lezing van verzekeraar HDI. Het gaat dus om een kleinere zaak dan de grotere strafzaak, waarin het tweetal ook verwikkeld is.

Om welk bedrag het gaat, wil Van Liendens advocaat Hugo Bijleveld niet zeggen. Er is ook geen specifiek bedrag geclaimd. Hij eist alleen dat de rechter een oordeel velt over de kleine lettertjes in de polis: hoe moeten die precies gelezen worden?

Duidelijkheid

“HDI vindt dat er alleen dekking is als het gaat om een vordering tot schadevergoeding,” zegt Bijleveld. Aangezien in dit geval specifiek werd geëist dat de twee ontslagen zouden worden, vindt de verzekeraar dat er niet uitbetaald hoeft te worden.

Al sinds de zomer proberen Damme en Van Lienden hun verzekeraar toch zover te krijgen. ‘Omdat de verzekeraar tot nu toe heeft geweigerd om rechtsbijstand te verlenen, schermt met onjuiste dekkingsvoorbehouden en niet ingaat op een uitnodiging om het gesprek hierover aan te gaan, is ervoor gekozen om een procedure op starten om duidelijkheid te krijgen over de dekking van deze bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering,’ schrijft hun advocaat Bijleveld in een verklaring.

Hoe HDI in de zaak staat, zal vrijdag blijken als de zaak dient voor de kortgedingrechter in Rotterdam. Tot die tijd willen de verzekeraar en zijn advocaat niet reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden