Nieuws

Sywert van Lienden: Ik had van de daken moeten schreeuwen dat er winst gemaakt werd

Sywert van Lienden trekt (enigszins) het boetekleed aan. ‘Ik had van de daken moeten schreeuwen dat er winst gemaakt werd,’ zegt hij over zijn lucratieve mondkapjesdeal. Hij zegt dat het geld ‘een maatschappelijke bestemming’ gaat krijgen.

Tobias den Hartog
null Beeld

Van Lienden zei bij het tv-programma Buitenhof dat hij ‘fouten heeft gemaakt’ en dat hij ‘teleurgesteld is’ in zichzelf. Hij bedoelt met name dat hij de schijn wekte dat hijzelf geen geld verdiende aan de deal, terwijl hij dat wel deed via een bv.

De opiniemaker, ondernemer en CDA’er raakte in opspraak omdat hij miljoenen bleek te hebben verdiend met de handel van Chinese mondkapjes die hij verkocht aan de Nederlandse overheid. Van Lienden streek naar eigen zeggen ‘iets meer dan’ 9 miljoen euro op, zijn partners 5,4 en 5,7 miljoen.

Van Lienden had juist publiekelijk aangekondigd dat hij zich belangeloos sterk zou maken om de schaarse mondmaskers in te kopen voor Nederland. Het initiatief verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie, maar later maakte Van Lienden er een zakelijke deal van. De overheid betaalde ruim 100 miljoen euro voor de mondkapjes.

Puinzooi

Van Lienden verdedigt de deal wel. “Qua rechtmatigheid van deze deal is er geen enkel probleem.” Toch haalde Van Lienden ook uit. Hij stelt dat betrokkenen bij de deal op het ministerie en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen, dat deals maakte over onder meer maskers, wisten van de winst die hij maakte. “Volgens mij is de groene zeep in de aanbieding, want iedereen staat zijn stoep schoon te vegen.” Namen wilde Van Lienden niet noemen.

Hij merkte naar eigen zeggen ‘in mei, juni, juli’ dat hij geld zou gaan verdienen met de deal. “We wisten toen dat er wat over zou blijven.” Het was volgens hem ‘tonnen’. “Maar het werd miljoenen.”

Van Lienden gaf toen nog in de media aan dat hij er niet aan ging verdienen. “Wat door ons een puinzooi is geworden is dat het vermengen van een stichting en een bv.”

De stichting was van meet af aan pro bono, de bv niet. “Ik heb te scherp aan de wind gezeild door te zeggen dat de stichting zonder winstoogmerk was, maar er was een bv. Ik had van de daken moeten schreeuwen dat er winst gemaakt werd. Dat heb ik fout gedaan. Daar mag je mij op aanspreken.”

Het bedrag, 9 miljoen euro, vindt hij zelf ook ‘hoog’. “Dat is veel geld. Als je je in de zorg doodbuffelt, dan snap ik dat je niet begrijpt hoe zulke bedragen kunnen worden verdiend.”

CDA

Dat Van Lienden zijn contacten binnen het CDA heeft gebruikt om de deal te maken – immers via CDA-minister Hugo de Jonge – weerspreekt hij. “CDA heeft er niks mee te maken.”

Toch had hij contact met CDA’er Pieter Omtzigt en minister De Jonge. Met de politiek assistent van De Jonge heeft Van Lienden ‘regelmatig contact gehad’. Volgens hem wist deze dat Van Lienden winst zou maken via de bv die naast de stichting bestond. “Ik kan mij wel voorstellen dat ze dat wisten. Ik denk dat ik dat wel heb verteld, dat moet over tafel zijn gegaan.”

Het CDA betwist dat overigens. De partij kondigde zondagavond aan te zullen onderzoeken of Sywert van Lienden vorig jaar de partij heeft ingelicht dat hij miljoenen euro’s overhield aan de mondkapjesdeal die hij sloot met de overheid. ‘De Integriteits-en royementscommissie geeft in ieder geval aan niet ingelicht te zijn,’ stelt de partij op Twitter.

Stichting

Van Lienden zegt (een deel) van het geld niet te willen houden. Het is ‘niet mijn doel’ een ‘euro te besteden aan mijn eigen gezin’. “Ik hoop dat ik het nooit hoef aan te raken.” Alleen als hij in de schulden raakt, zou dat wel zo zijn, zegt hij.

Van Lienden heeft nu een stichting opgezet ‘die gaat kijken welke maatschappijbestemming het kan krijgen’. De baas van de stichting: “Dat ben ik natuurlijk.” Hij zegt ‘in alle rust’ te gaan ‘nadenken’ waar het geld heengaat. “Dat zit in de richting van kanker bij jonge kinderen en arme gezinnen.”

KWF: niet benaderd door Sywert van Lienden, willen zijn geld niet

KWF Kankerbestrijding is niet benaderd door Sywert van Lienden en zit daar ook niet op te wachten. De organisatie zegt geen geld van hem aan te zullen nemen, mocht hij van plan zijn te willen doneren. Dat meldde een woordvoerder van KWF zondag.

KWF Kankerbestrijding komt met de verklaring naar buiten omdat op sociale media mensen opmerkingen maken of vragen stellen aan de organisatie over de uitlatingen van Sywert.

“Wij zien op sociale media dat wij bij de discussie betrokken worden,” aldus de woordvoerder van KWF. “Er hangt een sfeer omheen dat wij dat geld in ontvangst zouden nemen. Maar wij vinden: dit is geld dat toebehoort aan de belastingbetaler. Het beste kan hij het terugstorten aan het ministerie van Volksgezondheid, vinden wij.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden