Syrische vluchteling vrijgesproken van terrorisme: ‘Hij beschermde eigen huis’

De Syrische vluchteling Abdulrazak B. maakte deel uit van een terroristische organisatie in Syrië, maar hij is zélf geen terrorist.

Cyril Rosman
Een screenshot uit een video van de terroristische groepering Ahrar al-Sham. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Een screenshot uit een video van de terroristische groepering Ahrar al-Sham.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Dat is het opmerkelijke vonnis van de rechtbank Rotterdam donderdag in de strafzaak tegen B. Maar, zegt de rechtbank ook, als een Nederlander zich bij diezelfde groep had aangesloten, was die persoon weer wel een terrorist geweest.

Abdulrazak B. werd vorig jaar zomer in het azc in Balk (Friesland) opgepakt. Justitie verdacht hem ervan tussen 2013 en 2016 in Syrië deel te hebben uitgemaakt van de strijdgroep Ahrar al-Sham. Die is door de Nederlandse rechter al meerdere keren als een terroristische groepering beoordeeld.

Er zijn ook al Nederlanders veroordeeld omdat ze naar Syrië reisden en zich bij die groep aansloten. Van B. is bekend dat hij zeker vier keer wacht liep voor Ahrar al-Sham in zijn woonplaats Binnish, bij de stad Idlib in noordwest-Syrië. Ook zijn er beelden waarop hij gewapend te zien is en zichzelf een voormalige soldaat noemt.

Bombardementen

Maar B. is dus, in tegenstelling tot de Nederlanders, geen terrorist, volgens de rechtbank.

‘De Syriër en zijn familie werden in hun stad getroffen door terreurbombardementen van het regime. Ter verdediging liep hij gewapend wacht in zijn stad. Daarmee maakte hij deel uit van de terroristische organisatie Ahrar al-Sham, die in die stad de scepter zwaaide. Dat betekent niet automatisch dat hij ook een bijdrage leverde aan het terrorisme van Ahrar al-Sham. Het beschermen van eigen huis en haard tegen terreur kan en mag geen terrorisme heten,’ zo stelt de rechtbank in het vonnis.

Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat hij daadwerkelijk een schot heeft gelost en is er eveneens geen bewijs dat hij de ideologie van Ahrar al-Sham aanhing.

De opmerkelijke uitspraak tekende zich twee weken geleden tijdens de rechtszaak al af. Toen eiste het Openbaar Ministerie (OM) in eerste instantie drie jaar cel tegen B. Maar na het pleidooi van de advocaat maakte het OM een draai en eiste het in tweede instantie vrijspraak.

Nederlanders

Dat iemand wel lid was van de organisatie, maar daarmee zelf geen terrorist, gaat volgens de rechtbank niet op voor Nederlanders die naar Syrië zijn gegaan.

“Als het gaat om buitenlandse strijders die zich bij zo’n organisatie aansluiten, is bewijs van deelname aan de organisatie op zich al voldoende voor bewijs van een rechtstreekse bijdrage aan de verwezenlijking van het terroristische oogmerk. Zij zorgen immers voor getalsmatige versterking en sluiten zich aan bij de ideologie van die organisatie.”

Twee weken geleden kregen twee Amsterdamse Syriëgangers dan ook in hoger beroep nog ruim vijf jaar cel omdat ze zich (onder andere) bij Ahrar al-Sham hadden aangesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden