Sylvana Simons opgelucht: felbegeerde Kamerzetel lijkt binnen bereik

Sylvana Simons lijkt erin geslaagd haar felbegeerde Kamerzetel te veroveren. Haar partij Bij1 staat in de exitpoll op één zetel. De voormalige tv-presentator is blij met de ‘broodnodige entree’ die haar partij volgens de eerste exitpolls van Ipsos maakt.

Annemieke van Dongen
BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons bracht haar stem uit bij sportvereniging sv Ouderkerk.  Beeld ANP
BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons bracht haar stem uit bij sportvereniging sv Ouderkerk.Beeld ANP

Ze noemt de rest van de exitpoll wel een ‘teleurstellende winst voor de huidige status quo’ en de nieuwe zetels voor de VVD ‘winst voor Ruttes afbraakbeleid’. Het verlies van GroenLinks laat volgens Simons wel zien dat er ‘in ieder geval op links animo is voor nieuwe politiek’. GroenLinks verliest volgens de eerste expitpoll zes zetels ten opzichte van 2017.

Nieuwkomer Bij1 richtte zijn campagne op de links-radicale, teleurgestelde kiezer die vindt dat de overheid te weinig doet tegen racisme, discriminatie en ongelijkheid. Bij de vorige verkiezing in 2017 slaagde de partij, die toen nog Artikel 1 heette, er niet in om een zetel te veroveren.

Sindsdien heeft de partij van de voormalige TMF-vj de tijdgeest echter mee. Acties tegen Zwarte Piet trokken veel aandacht, de Black Lives Matter-beweging waaide over naar Nederland en er werden enkele grote racismedemonstraties georganiseerd. Het Nederlandse slavernijverleden werd een serieus discussiethema en de toeslagenaffaire maakte pijnlijk duidelijk dat overheidsinstanties burgers met een allochtone achtergrond discrimineren.

Opspraak

Bij1 kwam in november in opspraak door uitingen van jongerenafdeling Radicaal op sociale media, die als opruiend werden beschouwd tegen de politie en het leger. Simons zelf riep met haar felle standpunten vaak minstens even felle reacties op. Zo was ze herhaaldelijk het mikpunt van voetbalpresentator Johan Derksen.

De voormalige TMF-vj startte haar politieke carrière in 2016 bij Denk. Nog datzelfde jaar begon ze voor zichzelf omdat ze zich niet thuis voelde bij de manier waarop in die partij gedacht wordt over vrouwen en homo’s. Haar partij doopte ze Artikel 1, naar het grondwetsartikel over gelijke behandeling en het verbod op discriminatie. Die naam leek echter te veel op die van een onderzoeksinstituut; van de rechter moest ze een nieuwe naam kiezen.

Vooral in de grote steden trok de partij van Simons vier jaar geleden veel stemmen, maar niet genoeg voor een Kamerzetel. Wel bemachtigde ze in 2018 een zetel in de gemeenteraad van Amsterdam, die ze in oktober opgaf om al haar energie in de landelijke verkiezingen te kunnen steken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden