Nieuws

Surinaamse stichtingen naar rechter om datum excuses slavernijverleden

Vijf Surinaamse stichtingen in Nederland spannen een kort geding aan over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden. De stichtingen eisen dat op 19 december nog geen excuses worden gemaakt, bevestigt advocate Joancy Breeveld na berichtgeving door Trouw.

Het Parool
Premier Mark Rutte na afloop van een gesprek op het Catshuis over de excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden. Beeld ANP
Premier Mark Rutte na afloop van een gesprek op het Catshuis over de excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden.Beeld ANP

De advocate bereidt het kort geding voor namens de stichtingen Wi Kon Na Wan, Mart Radio, Eer en Herstel en Afro-Caribische levensbeschouwing en Spiritualiteit. Ook de stichting Keti Koti stapt naar de rechter.

“De organisaties voelen zich na 160 jaar afschaffing van de slavernij door de manier waarop de excuses door het kabinet zijn voorbereid vernederd. Ze zijn in de allereerste plaats niet gekend in de besluitvorming. Het idee was opgewekt dat hun meningen en hun opvattingen en hun gevoelens zouden worden meegenomen in het proces. Het kabinet heeft een buitengewoon eenzijdig besluit genomen en daarmee misbruik gemaakt van zijn machtspositie,” licht Breeveld toe.

“De nazaten hebben geen aandeel en geen enkele inspraak gehad en voelen zich niet vertegenwoordigd in het proces. Bovendien is met name verwijtbaar dat het kabinet niet gewacht heeft op de resultaten van de verschillende onderzoeken die nog lopen en het voorgenomen onderzoek van het koningshuis niet afwacht. Terwijl het kabinet grondig onderzoek betreffende het slavernijverleden als grondslag ter voorbereiding van de excuses heeft gemarkeerd.”

Herdenkingsjaar

Eind november lekte uit dat het kabinet van plan is om op 19 december excuses aan te bieden voor de slavernij, in aanloop naar een herdenkingsjaar. Dat leidde tot verbazing en frustratie bij verscheidene politici, activisten, organisaties en anderen die daarbij betrokken hadden willen worden.

Op 1 juli is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat er ook in de praktijk een einde aan kwam. Om die reden is die datum voor velen van groot symbolisch belang.

Volgens Breeveld verwachten haar cliënten dat de rechtbank het plan om de excuses op 19 december uit te spreken, zal opschorten. De precieze datum waarop het kort geding dient wordt later bekendgemaakt.

In een eerdere versie van dit artikel werd per abuis een foto geplaatst van Mercedes Zandwijken, directeur van Stichting Keti Koti Dialoogtafel, en Dr. Machiel Keestra medeoprichter van de dialoogtafel en Central Diversity Officer van de UvA. Zij zijn echter niet betrokken bij het kort geding.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden