Subsidie voor voormalig kopstuk Syrische strijdgroep nog niet stopgezet

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de subsidie aan het Europees Vredesinstituut nog niet stopgezet, nadat bleek dat dit Brusselse instituut met Nederlands geld een adviseur inhuurde die jarenlang actief was bij de Syrische jihadistische strijdgroep Ahrar al-Sham. Minister Sigrid Kaag wacht daarvoor eerst op opheldering van het Europees Vredesinsituut.

Hanneke Keultjes
null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Volgens Kaag, die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer verving, is bekend dat de strijdgroep ‘een salafistische en jihadistische achtergrond’ heeft. “En er zijn berichten over mensenrechtenschendingen. Wij willen dan ook weten: wie heeft er van dit geld geprofiteerd?” Kaag benadrukte dat de groep zelf ‘niet op enigerlei wijze wordt gefinancierd’ door het ministerie. “Niet nu, niet in het verleden.”

Het geld ging via een project van het Europees Vredesinstituut (European Institute for Peace, EIP), die het sinds 2015 ministerie subsidieert. “De verantwoordelijkheid ligt bij het EIP. Zij bepalen zelf met wie zij in zee gaan,” zei ze tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Dat het Vredesinstituut ervoor koos een project te financieren van een Syrische organisatie. Die nam de omstreden Labib al Nahhas in dienst. Daarover werd het ministerie ‘niet ingelicht’. “Zij zijn in gebreke gebleven door ons niet te informeren dat de heer Al Nahhas deelnam aan het project.” Het zou het ministerie pas later zijn gedaagd dat Al Nahhas de omstreden Labib al Nahhas was. Kaag: “Dat is heel zorgelijk.”

Ongeloof

Voor SP-Kamerlid Sadet Karabulut voelt het geld voor een voormalige jihadist als ‘een klap in het gezicht’. Zij refereerde aan Nederlandse goederen die in Syrië in verkeerde handen waren terechtgekomen. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert zei ‘de zorgen’ van zijn SP-collega ‘te delen’. VVD’er Arne Weverling sprak zijn verbazing uit dat de subsidie nog niet was stopgezet.

Kaag wacht daarvoor eerst op schriftelijke ‘uitvoerige toelichting’ van het Vredesinstituut. Daarna gaat ze ‘opnieuw wegen’ of de subsidie kan worden voortgezet. “Het kan ook zijn dat het EIP het contract met de heer Al Nahhas opzegt.”

PVV-Kamerlid Raymond de Roon wil dat Nederland alle banden met Al Nahhas verbreekt en hem de toegang tot Nederland ontzegt. Kaag benadrukte dat Al Nahhas een Spaans paspoort heeft, in het Verenigd Koninkrijk woont en vrij door de Europese Unie kan reizen. “Hij staat op generlei lijst.”

Volgens Kaag betaalt Nederland mee aan meer dan 3000 programma’s via andere partijen en kent het ministerie daarvan ‘niet alle details’. “Wij gaan op het ministerie een nieuwe risicoweging maken,” beloofde Kaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden