Studentenorganisaties: hoge rente studieschuld in strijd met de wet

De verhoging van de rente op studieschulden is in strijd met een VN-verdrag dat Nederland heeft getekend, beweren studentenorganisaties. De bevindingen zetten het studentenprotest morgen in Amsterdam kracht bij.

Tom Grosfeld
null Beeld anp
Beeld anp

Het Interstedelijk Studenten Overleg en het Landelijk Studenten Rechtsbureau willen dat minister Ingrid van Engelshoven het wetsvoorstel intrekt. Doet ze dat niet, dan zullen ze juridische stappen ondernemen.

De verhoging van de rente levert studenten gemiddeld 5500 euro extra schuld op. De overheid zal daar op termijn zo’n 226 miljoen euro per jaar mee verdienen.

De Eerste Kamer stemt 4 juni over de renteverhoging die in het ­regeerakkoord is vastgelegd. Het wetsvoorstel is al door de Tweede ­Kamer aangenomen, maar stuit op steeds meer weerstand, onder meer bij D66 en GroenLinks. Studenten verzetten zich al maanden tegen de maatregel.

Asociaal schuldenstelsel

De renteverhoging toont dat het geen sociaal leenstelsel is, maar een asociaal schuldenstelsel, stelt pro­test­organisatie Humanities Rally van de Universiteit van Amsterdam. “Wij gaan de straat op en roepen de Eerste Kamer op tegen de renteverhoging te stemmen,” zegt woordvoerder Geertje Hulzebos.

Die oproep lijkt nu gesterkt door de bevindingen van studentenorganisaties. Zij schrijven in een persbericht dat het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten uit 1966 stelt dat het hoger onderwijs ‘geleidelijk aan kosteloos moet worden’.

Volgens de regering stelt het verdrag niet dat onderwijs voor iedereen kosteloos moet worden, maar dat financiële redenen geen belemmering voor toegang tot het onderwijs mogen vormen. Zo’n drempel komt er niet met de verhoging van de rente, meent het kabinet.

De petitie van de studentenorganisaties en GroenLinks is inmiddels bijna 100.000 keer getekend. Morgen gaan de studenten de straat op. De dag van de demonstratie is symbolisch gekozen, het is dan namelijk precies vijftig jaar geleden dat het Maagdenhuis werd ontruimd na een bezetting door studenten. Om 13.00 uur lopen de studenten vanaf het Binnengasthuisterrein naar het Maagdenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden