Achtergrond

Studentenexcessen door de jaren heen: doorgeslikte goudvissen en een brandende Sinterklaas

Het Parool
De verdachten in de roetkapaffaire verlaten de Utrechtse rechtbank.  Beeld ANP
De verdachten in de roetkapaffaire verlaten de Utrechtse rechtbank.Beeld ANP

Roetkapaffaire, Utrecht 1965

In 1965, tijdens de ontgroening van dispuut Tres van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), kreeg ieder aspirant-lid een roetkap over het hoofd getrokken. Bij het plaatsen van de zak werd een ander soort roet gekozen dan de gebruikelijke steenkool. Door de inademing van dit, veel taaiere, petroleumroet stikte een aspirant-lid en overleed ter plekke. Zes leden moesten voor de rechter verschijnen.

Vindicatstudent drinkt zich dood, Groningen 1997

Bij een zogeheten ‘indrinkborrel’ van het Groningse studentencorps Vindicat dronk de 18-jarige Rotterdammer Reinout Pfeiffer ongeveer een liter jenever. Het werd hem fataal, waarna er een brede maatschappelijke discussie ontstond over het drankgebruik bij studentenverenigingen.

Poep in het haar, Utrecht 2002

De Universiteit Utrecht besloot in 2002 de subsidie aan studentenvereniging Veritas stop te zetten. Nuldejaars studenten hadden onder meer poep in het haar gesmeerd gekregen, levertraan moeten slikken en bruistabletten toegediend gekregen, waardoor ze gingen schuimbekken. Er was volgens de universiteit sprake van geestelijke en lichamelijke uitputting.

Coma door watervergiftiging, Groningen 2005

In 2005 raakte een student van de Groningse vereniging Albertus Magnus in coma, nadat hij in korte tijd liefst zes liter water had gedronken. Hij deed dit om zich te bewijzen aan de kroegcommissie van de vereniging. Zijn coma duurde anderhalve dag.

Goudvissen doorslikken, Amsterdam 2007

Een groepje leden van Unitas had de opdracht van Groningen naar Amsterdam te reizen met een flesje water met daarin een goudvis. Bij aankomst in Amsterdam werd ze opgedragen het flesje met vis en al leeg te drinken.

Brandende Sint, Groningen 2010

In 2010 vroeg een als Sinterklaas verklede Albertus Magnusstudent aan zijn kameraad of hij hem in brand wilde steken. De jongen ging in op zijn verzoek, waarna de brandende Sint het water in sprong om zichzelf te redden. Pas veertig uur na de ontgroening ging hij naar het ziekenhuis. Van zijn rug was zes procent verbrand. De brandstichtende student kreeg 50 uur werkstraf en het dispuut werd geschorst door het bestuur.

Vindicatlid staat op hoofd, Groningen 2016

Tijdens de ontgroeningsperiode van 2016 bij Vindicat is een lid bij een aspirant-lid op het hoofd gaan staan. Dit gebeurde nadat de twee eerder die week in conflict waren geraakt. Het slachtoffer liep hersenschade op, de dader moest hem een schadevergoeding van 5066 euro betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden