Studenten vinden tekst van NSB’er in Oranjehotel

Onder een stuclaagje in Doodencel 601 van de voormalige strafgevangenis Scheveningen, tijdens de oorlog beter bekend als het Oranjehotel, hebben studenten van de Technische Universiteit Delft teksten van een NSB’er gevonden.

Doodencel 601, met rechts van het bed het witte, overgeplamuurde stuk muur. Beeld TU Delft
Doodencel 601, met rechts van het bed het witte, overgeplamuurde stuk muur.Beeld TU Delft

Het gebouw is sinds 2009 niet meer in gebruik als gevangenis, maar is nu een herinneringscentrum. Cel 601 werd in de oorspronkelijke staat bewaard, maar een deel van de muur was na de oorlog met plamuur bedekt. Vier bachelorstudenten materiaalkunde werden uitgenodigd om de muur te onderzoeken in de cel waar terdoodveroordeelden wachtten op hun executie op de Waalsdorpervlakte. Daarbij moest de cel in originele staat blijven en mocht de muur niet aangetast worden.

De studenten maakten onder leiding van professor Joris Dik een proefmuur om verschillende technieken op te proberen. Uiteindelijk gebruikten ze strijklichtfotografie om oneffenheden zichtbaar te maken. Met behulp van infraroodlicht konden ze ook in diepe lagen kijken. Vervolgens gebruikten ze beeldverwerkingstechnologie om alle gevonden informatie in één afbeelding samen te brengen. Hun afstudeerthesis is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage Science.

Eisch

Ze vonden een naam, een reeks aan data en woorden als ‘Eisch’ en ‘Dood’. ‘Aan de hand van die informatie hebben we kunnen vaststellen dat Daniel de Blocq van Scheltinga in Cel 601 heeft gezeten, een rechterhand van Mussert’, zegt hoogleraar Dik in een persbericht.

‘Tegen hem werd op 11 september 1945 de doodstraf geëist, maar hij ontsprong de dans.’ De Blocq werd uiteindelijk tot twintig jaar cel veroordeeld; hij kwam na strafvermindering in 1953 vrij en overleed in 1962 in Duitsland.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De inscripties. Beeld TU Delft
De inscripties.Beeld TU Delft

Anke van der Laan, directeur van het Nationaal Monument Oranjehotel noemt het een belangrijke ontdekking: ‘Voor het eerst zijn nu inscripties van een nazi-collaborateur te lezen die ook nog te herleiden zijn naar één specifiek persoon. Dat is een buitengewoon resultaat van dit onderzoek.’

Cel 601 is een van de 120 overgebleven cellen van de gevangenis, die oorspronkelijk uit vijfhonderd cellen bestond. De cellen zijn tot 2009 in gebruik geweest en vaak overschilderd. Met geavanceerde technologie kunnen later ook andere cellen bekeken worden. ‘Er is nog veel meer bewaard gebleven om te ontdekken’, aldus Dik.

Anti-Duitse activiteiten

In de Scheveningse gevangenis zaten in de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen vast, op verdenking van anti-Duitse activiteiten. Vele verzetsstrijders kwamen aan hun eind. Direct na de bevrijding zaten in het Oranjehotel collaborateurs gevangen, zoals NSB-leider Anton Mussert.

De Blocq van Scheltinga, links in uniform en rechts bij de gevangenis in Scheveningen. Beeld Tu Delft
De Blocq van Scheltinga, links in uniform en rechts bij de gevangenis in Scheveningen.Beeld Tu Delft
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden