Nieuws

Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Het is onverantwoord om die enkele bus nog te laten rijden’

Het streekvervoer ligt de komende vijf dagen vrijwel volledig plat. Dat verwacht vakbond FNV vanwege de grote animo onder buschauffeurs en treinpersoneel om te staken. Scholieren en studenten regelen eigen vervoer per auto of volgen lessen online. Uitzondering zijn de treinen in het noorden van het land.

Chiel Timmermans
null Beeld ANP / Ramon van Flymen
Beeld ANP / Ramon van Flymen

De kans op een busrit vanaf een treinstation naar een buitenwijk of een dorp in de buurt lijkt komende week minimaal. Vakbond FNV verwacht dat vrijwel al haar leden meedoen aan de vijf dagen durende staking in het streekvervoer. In totaal werken er 13.000 mensen in de sector, met name buschauffeurs. Zeventig procent van hen is lid bij een vakbond en legt naar verwachting het werk neer.

Voor de regio Amsterdam houdt dit in dat de bussen van EBS en Connexxion niet naar de stad zullen rijden. EBS is een grote speler in Noord-Holland. Het streekvervoer vanuit onder andere Landsmeer, Zaandam, Oostzaan en Monnickendam naar station Noord zal daardoor volgende week niet rijden. Net als de bussen van EBS die rechtstreeks naar Amsterdam Centraal gaan.

Connexxion verzorgt vooral het streekvervoer ten zuiden van de stad naar Amsterdam, vanaf bijvoorbeeld Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen en Schiphol. Het GVB rijdt wel. Medewerkers van het stadsvervoer vallen onder een andere cao.

Hoge werkdruk

Er vallen zoveel bus- en treinritten uit dat het streekvervoer volledig op zijn gat ligt. “Het lijkt me dan ook niet meer verantwoord om enkele bussen, waarvan de chauffeurs niet gaan staken, nog te laten rijden. Want dan wil iedereen in die ene bus,” zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer.

Aanleiding voor de staking is vooral de hoge werkdruk bij personeel in het streekvervoer. Door ‘extreem onregelmatige diensten’ is volgens Van der Gaag een op de vijf chauffeurs ziek.

Tussen maandag en vrijdag rijden vooralsnog alleen de treinen van de NS. Daarnaast kun je ook terecht bij het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Die hebben een aparte cao. Wel wordt er gestaakt door de mensen die de bussen en treinen besturen van Arriva, Transdev, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion.

In Groningen en Friesland blijft het treinverkeer daarentegen wel actief, laat Arriva maandagochtend weten. Wel kan het drukker zijn, omdat minder lange treinen worden ingezet. Later op de dag moet meer duidelijk worden over aantallen bussen die uitvallen.

Online lesgeven

Een van de regio's die door de staking hard wordt geraakt, is Limburg. Daar rijden normaal gesproken relatief veel treinen van Arriva en zijn veel mensen afhankelijk van de streekbus. Maar het onderwijs gaat gewoon door, ook voor de 11.000 mbo-studenten van de Gilde Opleidingen in Limburg. Diverse studenten hebben al een rijbewijs en kunnen een auto regelen. Enkele teams van docenten overwegen online les te geven, aldus een woordvoerder.

Dezelfde geluiden klinken bij ander schoolinstellingen in Limburg, maar ook in de Achterhoek. Bij eerdere stakingen kwamen studenten ook op school, bijvoorbeeld door zich te laten brengen door hun ouders; docenten carpoolen. Scholierenclub LAKS ziet dat de achterban het allemaal nog even afwacht. Van plan is de fiets te nemen of moeders en vaders in te schakelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden