Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken

Het streekvervoer gaat vanaf volgende week maandag opnieuw landelijk staken, deze keer vijf dagen achtereen. Dat meldt vakbond CNV, nadat werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De cao waarvoor gestaakt wordt heeft betrekking op 13.000 werknemers, met name buschauffeurs. Een eerdere staking van alleen FNV zorgde ervoor dat ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer uitviel in verschillende regio’s.

Na het indienen van het ultimatum liet de Vereniging van Werkgevers in het Openbaar Vervoer (VWOV) al weten dat het cao-voorstel wat voorligt komt te vervallen als de bonden overgaan tot een staking. Dat betekent dat de partijen terug moeten naar de onderhandelingstafel om de cao-besprekingen van voren af aan te beginnen.

“Ons cao-voorstel is bovengemiddeld hoog,” zei VWOV-voorzitter Fred Kagie vorige week. “Dit is de grens van het haalbare. We vragen bonden met nadruk om hiervoor niet weg te lopen, maar om onze werknemers deze stappen te gunnen en te gaan voor rust in onze branche en zekerheid voor de reizigers.”

Daar blijft de werkgeversvereniging bij. “We gaan niet op basis van een ultimatum van de vakbond of op basis van stakingen opnieuw aan tafel,” laat een woordvoerster van VWOV weten. De werkgevers stellen bovendien vraagtekens bij de actiebereidheid van het personeel. “We horen veel geluiden in onze bedrijven van medewerkers die het voorstel van de werkgevers wel steunen. De stakingsbereidheid is in onze sector lang niet zo hoog als de bonden zouden willen, of doen voorkomen,” aldus de zegsvrouw.

Maar ook als de totale impact meevalt, en het openbaar vervoer deels blijft rijden, zijn de reizigers van wie de bus niet rijdt toch de dupe. “We zijn een hele zichtbare sector. Acties werken ontwrichtend en dat weten de vakbonden ook. Stakingen duperen reizigers op de dag zelf en ze hebben ook effect op het behoud van reizigers voor de lange termijn,” stelt VWOV. “De bonden hebben nog altijd de gelegenheid om tot morgen 17.00 uur te reageren en in te gaan op ons voorstel. We hopen dat het alsnog kan gaan om de inhoud.”

Gevolgen Amsterdam

Voor Amsterdam betekent dit dat de bussen van EBS en Connexxion niet naar de stad zullen rijden. EBS is een grote speler in Noord-Holland. Het streekvervoer vanuit onder andere Landsmeer, Zaandam, Oostzaan en Monnickendam naar station Noord zal daardoor volgende week niet rijden. Net als de bussen van EBS die rechtstreeks naar Amsterdam Centraal gaan.

Connexxion verzorgt vooral het streekvervoer ten zuiden van de stad naar Amsterdam, in bijvoorbeeld Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen en vanaf Schiphol. Het GVB rijdt wel. Medewerkers van het stadsvervoer vallen onder een andere cao.

Luister naar onze podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden