Update

Streefbedrag van actie voor 'kinderen van Ruinerwold’ gehaald

Het streefbedrag voor de crowdfundingsactie voor de negen zogenoemde ‘kinderen van Ruinerwold’ is binnen twee dagen gehaald. Zondagochtend stond de teller op ruim 270.000 euro. Doel was om voor elk kind 30.000 euro op te halen.

ANP/Het Parool
De afgelegen boerderij in Ruinerwold, waar de kinderen met hun vader leefden. Beeld EPA
De afgelegen boerderij in Ruinerwold, waar de kinderen met hun vader leefden.Beeld EPA

Het geld gaat via een stichting naar de kinderen van Gerrit Jan van D. (68), die jarenlang verscholen voor de buitenwereld leefden in een afgelegen boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold. De zaak kwam aan het rollen toen een van hen wegliep in oktober 2019. Het ingezamelde geld is bedoeld om hen een eerlijke kans te geven op een nieuw leven.

Het bedrag is afkomstig van meer dan 10.000 donateurs. De oudste kinderen laten in een reactie weten het nog niet te kunnen bevatten. ‘Het voelt als een erkenning vanuit de maatschappij en wordt als hartverwarmend ervaren. Woorden schieten tekort,’ staat in een bericht dat vanuit de Stichting Kinderen van Ruinerwold is gestuurd.

De crowdfundingsactie blijft de komende week nog doorlopen via de website Geef.nl. Volgens Esther Suurmond, een van de initiatiefnemers, is het daarna nog mogelijk directe donaties te doen op de bankrekening van de stichting.

Documentaire

De afgelopen weken was het verhaal van de oudste vier, onder wie degene die alarm sloeg, te zien op televisie in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold. Documentairemaker Jessica Villerius praat daarin met de drie inmiddels volwassen jongens en een vrouw nadat ze in 2019 door hen benaderd was omdat ze hun verhaal wilden doen. Miljoenen mensen keken naar de serie.

Van D. werd ervan beschuldigd dat hij zes van zijn kinderen jarenlang tegen hun wil heeft vastgehouden. Ook werd hij ervan verdacht zijn kinderen te hebben mishandeld en een aantal van hen seksueel te hebben misbruikt. Maar de rechtbank in Assen bepaalde in maart dit jaar dat de strafvervolging van Van D. moest worden beëindigd omdat hij door zijn slechte gezondheid niet kan terechtstaan.

Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing van de rechtbank kwam de man op vrije voeten. Advocaat Corinne Jeekel heeft inmiddels laten weten namens de oudste vier kinderen een civiele procedure te willen beginnen tegen hun vader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden