Straf voor fatale mishandeling kan op Mallorca aanzienlijk hoger uitvallen dan in Nederland

De advocaat van een van de verdachten van de dodelijke schoppartij op Mallorca, waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven kwam, wil dat de zaak in Nederland voor de rechter komt, omdat zowel daders als slachtoffers Nederlanders zijn.

Edwin Winkels
Jongeren leggen bloemen neer voor de overleden Carlo op de plek op Mallorca waar hij werd aangevallen. Beeld DPG
Jongeren leggen bloemen neer voor de overleden Carlo op de plek op Mallorca waar hij werd aangevallen.Beeld DPG

De straffen in Spanje kunnen voor dit soort delicten namelijk aanzienlijk hoger uitvallen dan in Nederland.

Als voorbeeld kan het verhaal van Ricard en Oriol dienen. Zij waren net 18 jaar geworden – de negen verdachten van Mallorca zijn allen ook tussen de 18 en 20 – toen ze ’s nachts in de keurige wijk van Barcelona waar ze woonden de dakloze vrouw Rosario belaagden en haar bij een pinautomaat met een brandbare vloeistof overgoten en in brand staken. Rosario overleed aan haar verwondingen.

Het verhaal van de twee Catalaanse jongens diende als inspiratie voor Herman Koch bij het schrijven van zijn bestseller Het Diner, waarin twee bemiddelde echtparen debatteren over de vreselijke misdaad die hun zoons hebben begaan; ze hebben per ongeluk een zwerver vermoord. Daarvoor ‘verplaatste’ Koch het verhaal van Barcelona naar Amsterdam, en werden Ricard en Oriol de neefjes Michel en Rick.

Zinloos geweld

Het misdrijf in Barcelona vond in 2005 plaats. Drie jaar later werden de twee jongens allebei tot zeventien jaar cel veroordeeld. De eis van het OM was 28 jaar. Een derde dader, minderjarig, kreeg een lagere straf.

In Nederland vallen dit soort straffen lager uit. Begin 2017 boden de nabestaanden van een man die in Harlingen met een vuistslag dodelijk werd verwond een petitie aan voor het verhogen van de straf voor zinloos geweld, nadat de dader tot vier jaar cel was veroordeeld en na een jaar bij goed gedrag weer met weekendverlof mocht.

Op dit moment zit de straf van de twee daders uit Barcelona er nog steeds niet op. Pas eind 2022 zijn ze definitief vrije mannen, van dan 35 jaar. De eerste negen jaar kwamen ze de gevangenis niet uit. Daarna kreeg in ieder geval een van hen de derde graad, wat betekent dat hij ’s morgens de gevangenis mag verlaten om bijvoorbeeld te gaan werken, maar zich er ’s avonds wel weer moet melden om te overnachten.

Meer recente gevallen

Ook andere meer recente gevallen van zinloos geweld in Spanje bevestigen de strafmaat die hiervoor staat. De dood van Carlo op Mallorca is ook te vergelijken met die van de 22-jarige Pablo uit Málaga. Hij vierde daar in 2017 zijn verjaardag toen hij, bij het verlaten van een discotheek, werd aangevallen terwijl hij juist bij een ruzie wilde bemiddelen. In hoger beroep zijn de twee daders twee weken geleden tot elk vijftien jaar cel veroordeeld wegens moord.

De ruime tijd die verstrijkt tussen de daad en de rechtszaak is gebruikelijk in Spanje. Het voorarrest is maximaal twee jaar, maar kan in uitzonderlijke gevallen worden verlengd tot de aanvang van het proces.

Media Mallorca voorzien snel arrestatie verdachten mishandeling

Acht Nederlanders die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de dood van Carlo Heuvelman een week geleden aan het strand van Palma de Mallorca, worden volgens plaatselijke media heel snel ingerekend. Spaanse agenten van de afdeling moordzaken zouden op het punt staan naar Nederland te vertrekken. Een rechtbank in Palma vaardigt volgens Última Hora woensdag arrestatiebevelen uit.

De Spaanse agenten zouden de aanhoudingen al voorbereiden met Nederlandse collega’s, aldus de media in Palma. Maar het Nederlandse Openbaar Ministerie wacht naar eigen zeggen in deze zaak nog steeds op verzoeken van de Spaanse justitie. Ondertussen maakt justitie in Palma zich volgens plaatselijke media zorgen over ‘het leger van advocaten’ dat de verdachten en hun familie zouden hebben ingeschakeld om hun overlevering aan Spanje te voorkomen. Ze zouden raadslieden in Nederland én op Mallorca hebben ingehuurd.

Het gaat om de aanhouding van acht geïdentificeerde betrokkenen die afgelopen donderdag spoorslags Mallorca verlieten. Vier andere verdachten zijn nog niet geïdentificeerd volgens de politie op het eiland. De enige aanhouding in de zaak was vrijdag op het vliegveld van Palma. Maar deze verdachte is na een urenlang verhoor vrijgelaten, omdat op de beelden waar de politie over beschikt, te zien zou zijn dat hij het slachtoffer uit Waddinxveen niet heeft geslagen of geschopt.

Volgens mediaberichten hebben twee van de dertien betrokkenen het slachtoffer vorige week in de nacht van dinsdag en woensdag tegen het hoofd geschopt, nadat hij elkaar was geslagen en ineengezakt. Het slachtoffer overleed zondag in het ziekenhuis als gevolg van zwaar hersenletsel. De zwaarste aanklachten zouden zich dan ook op twee van de dertien verdachten richten.

De groep toeristen uit Nederland in de leeftijd van 18 tot 20 jaar werd een week geleden uit een discotheek gezet en ging vervolgens aan het strand te keer tegen willekeurige voorbijgangers. Ze pleegden mishandelingen en richten zich ook op een groepje van vijf landgenoten die allemaal gewond raakten en van wie er een is overleden. De politie heeft langs het strand van Palma permanent bewakingscamera’s en heeft beelden van de fatale mishandeling. Op de plek waar het slachtoffer tegen de grond werd geslagen, leggen toeristen bloemen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden