Stormloop op Janssenprik na lancering telefoonnummer: lijnen overbelast

Vanaf nu kan je een afspraak maken voor het Janssenvaccin via telefoonnummer 0800-1295. Het kabinet schrapte dat vaccin grotendeels uit het prikprogramma, maar wie de inenting wil, mag daarvoor kiezen. Direct na lancering van het nummer raakten de lijnen overbelast.

Bij het Janssen-vaccin ben je na één prik klaar.  Beeld BELGA
Bij het Janssen-vaccin ben je na één prik klaar.Beeld BELGA

“Het is een ideaal vaccin als je met één prik klaar wil zijn, klaar voor de zomer, voor de festivals, voor dansen met Janssen,” zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdagochtend. “Maar het is zolang de voorraad strekt.” Er liggen 200.000 doses in de koeling nu. “We zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar op is op: als je nummer 200.001 bent die belt, kom je op een wachtlijst.”

Vanaf tien uur ging de telefoonlijn open, al snel was het nummer onbereikbaar of hoorden bellers de mededeling dat het erg druk is. Zij moeten ‘later’ terugbellen.

De Jonge roept ook daarom op om ‘niet te wachten op Janssen’. “Plan gewoon de prik die op je pad komt, Pfizer of Moderna, en zet hem dan later om.” Wie nu misgrijpt zou door late leveringen van Janssen pas weken later opnieuw aan bod kunnen komen. “Dus maak de afspraak met het vaccin dat voor jou bedoeld was.”

Bij het Janssen-vaccin ben je na één prik klaar. Met Pfizer, Moderna en AstraZeneca zijn twee inentingen nodig.

Het Janssen-vaccin was vrijwel helemaal geschrapt uit het vaccinatieprogramma vanwege een heel klein risico op ernstige bloedproblemen. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe één melding ontvangen van een bloedstolsel in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van Janssen uit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden